Twee liquidaties in Marseille

In Marseille zijn twee liquidaties gepleegd. Een van de slachtoffers is de 30-jarige Adrien Agino, de zoon van de sportief directeur van de voetbalclub Olympique Marseille. Hij werd donderdag door twee motorrijders geliquideerd. Een dag eerder kwam een 24-jarige man om het leven nadat hij door vier mannen was achtervolgd.

Agino werd donderdag doodgeschoten rond kwart voor vier. Anigo reed in zijn auto door een wijk toen er een zwarte motor naast hem kwam rijden. De motorrijder en zijn passagier schoten met automatische piloten op het slachtoffer, die onder meer werd geraakt in het hoofd.

Bij de schietpartij werd onder meer een halsslagader geraakt. Anigo was waarschijnlijk op slag dood. De politie heeft rondom de auto hulzen van automatische geweren gevonden.

Overvallen

Anigo was een bekende in het criminele milieu van Marseille. Hij zou in september 2006 betrokken zijn geweest bij een overval waarbij 20.000 euro werd gestolen. De daders werden gevonden nadat de nummerplaat van hun auto werd nagetrokken. Die bleek te zijn gehuurd door Anigo op rekening van Olympique Marseille.

Politie ontdekte in het onderzoek rond de inbraak dat de groep van Anigo betrokken zou zijn bij zeker tien overvallen op veelal juweliers, waarbij ook geweld werd gebruikt. Zo zouden ze eens waarschuwingsschoten hebben gelost. In twee jaar tijd zou de groep zo'n 1,5 miljoen euro hebben buitgemaakt.

De vier criminelen werden in 2010 vrijgelaten door een gerechtelijke dwaling. In augustus werd bekend dat er weer een zaak tegen de groep zou komen. Een van hen was toen al overleden bij een gewelddadige overval in Spanje.

Shotgun

Het andere slachtoffer, een 24-jarige man, werd op woensdag vermoord toen hij naar zijn werk bij een vuilnisbedrijf ging. Hij werd door vier zwaargewapende mannen neergeschoten, overreden en nog eens beschoten. Een van de mannen had een automatisch wapen, een ander een shotgun.

Het slachtoffer is zeker tien keer geraakt in onder meer zijn rug. Niet ver van de plaats waar de moord werd gepleegd, is een uitgebrande auto gevonden. De politie denkt dat die van de daders is.

Het heeft er volgens de politie alle schijn van dat het een afrekening in het criminele circuit is, hoewel niet duidelijk is wat dan de aanleiding zou moeten zijn. Het slachtoffer was geen bekende van de politie en stond bij zijn werkgever bekend als een trouwe collega.

Drugsoorlog

In Marseille woedt al jarenlang een oorlog tussen versplinterde criminele organisaties om drugslijnen en de beste plaatsen om te dealen. Daarbij vallen jaarlijks enkele tientallen doden. Vorig jaar stond de teller op 24.

In de eerste maanden van 2013 leek het geweld te zijn gestopt. Ondanks enkele pogingen tot liquidaties werd er in januari en februari geen drugsgerelateerde moord gepleegd. In maart vielen binnen een week echter vijf mensen slachtoffers. De moord op Anigo is de vijftiende in het criminele circuit van Marseille in 2013.

Lees ook:

Minister naar Marseille om moorden

Afrekening Marseille als in The Godfather

Afrekening met 23 kogels in Marseille

Vierde afrekening in een week in Marseille

Agenten verklikten mogelijk informant