Betrek de burger bij het recht (COLUMN)

Menig lezer zal nog nooit van het woord “co-creatie” hebben gehoord. En het begrip zal door menigeen zeker niet met strafrecht worden geassocieerd. Daarin zou wel eens verandering kunnen komen. Want de boze burger bemoeit zich steeds meer met het recht en vooral met het strafrecht. 

De lijst van Van Rey

De regiezitting in de strafzaak tegen de voormalige wethouder en senator Van Rey is achter de rug. De rechtbank moet zich nu buigen over het verzoek van Van Rey om 75  getuigen te horen. Die lijst met getuigen is geheim, maar geheimen zijn in onze zelfverklaarde rechtsstaat betrekkelijk.

Volgen en verstoren

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als dat genezen veel tijd en geld kost. Zoiets zullen politie en justitie hebben gedacht toen ze op de proppen kwamen met het idee om ‘vergaande, niet eerder geprobeerde’ maatregelen te gaan gebruiken in de strijd tegen liquidaties.

De hoofdofficier was de rechter

‘Hij staat onder toezicht’, monkelde de ene advocaat tegen de andere. Die “hij” is de voorzitter van de meervoudige strafkamer in Assen. Kennelijk iemand die het vak van voorzitter niet echt onder de knie heeft en door een andere, op dat gebied meer ervaren, rechter onder curatele is gesteld.

Zaak Paarlberg zeker niet kansloos bij EHRM

Jan-Dirk Paarlberg, de voormalige vastgoedmagnaat, zit in de gevangenis een straf van 4 jaar uit. Niet voor afpersing van Endstra, zoals velen denken, maar voor een aantal andere misdrijven. Maar de aandacht is in deze column vooral toegespitst op de Endstra-zaak omdat die zaak zo tot de verbeelding spreekt. Niet alleen doordat Endstra kort voor het strafproces tegen Paarlberg werd vermoord, maar ook vanwege de link met Holleeder en de achterbankgesprekken.

Zaak Demmink mag geen maskerade worden

Het Hof Arnhem had al bevolen dat vervolging (“in de zin van onderzoek”) moest plaatsvinden naar twee aangiftes van Turkse jongens wegens verkrachting uit de jaren negentig. Dat onderzoek strekt zich nu dus ook uit over beweringen van justitieambtenaren dat Demmink seks met jongens zou hebben gehad. Door Wicher Wedzinga

 

Rechters: steeds meer de wet omzeilen

Door Wicher Wedzinga

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, hekelt vrijdag in De Telegraaf de wijze waarop politici vanuit hun behoefte om snel te scoren en een daadkrachtige indruk te maken, soms slordige en ondoordachte wetgeving opstellen, die niet strookt met de normen en waarden van onze rechtsstaat.

De schaakzet van Demmink

Door Wicher Wedzinga

Met de aankondiging van Joris Demmink dat hij afziet van het recht om getuigen te laten horen, is de eindstreep in de civiele zaak die Stichting De Roestige Spijker heeft aangespannen bereikt. Het woord is nu aan de rechter, die zich weer kan storten op de eigenlijke procedure. En dat is die van Demmink tegen het Algemeen Dagblad. De Stichting had zich namelijk slechts gevoegd in die procedure.

Hoe betrouwbaar is getuige Krol?

Vandaag stonden de verhoren van Henk Krol, de oud-hoofdredacteur van de Gaykrant, en John Moeleker op het programma. Maar bijna de hele dag werd in beslag genomen door het verhoor van Henk Krol. De voormalige hoofdredacteur had veel te vertellen, maar voor de ingewijden was het vooral oud nieuws. Ik heb er vooral met een juridische blik naar gekeken.

 

Door Wicher Wedzinga – columnist

Hoge Raad geeft politiek een standje

Het zat er aan te komen, al had ik hoop dat de Hoge Raad in het kielzog van zijn adviseur advocaat-generaal Taru Spronken de moed had om de fundamentele en principiële vraag of een verdachte recht heeft op een advocaat als hij door de politie wordt verhoord direct te beantwoorden. Maar de Hoge Raad heeft er dinsdag voor gekozen om die beantwoording aan het parlement (de wetgever) over te laten, al geeft hij in een toetje wel een belangrijke en niet mis te verstane boodschap aan de wetgever mee.

1 2 3 6