Uzi ‘sportwapen’ in België

Sportschutters en recreatieve wapengebruikers in België kunnen een vergunning krijgen om de pistoolmitrailleur Uzi te bezitten. De Belgische overheid heeft zich lange tijd tegen de vergunning voor de Uzi verzet, maar moet nu de provincies toestaan vergunningen af te geven als aanvragers aan de voorwaarden voldoen.

Dat meldt de Belgische krant De Tijd. 'De provinciegouverneurs zaten tot nu toe op dezelfde lijn als wij: zo'n Uzi is niet geschikt als sportwapen', verklaart een woordvoerder van het ministerie van Justitie. 'Maar de auditeur van de Raad van State interpreteert de wapenwet anders en geeft ons ongelijk. Daarom zijn we verplicht onze koers te wijzigen.'

Volgens minister Annemie Turtelboom van Justitie is het wapen ontworpen voor militair gebruik. Daarom weigerde ze een vergunningaanvraag van een wapenliefhebber voor een Uzi.

'Dodelijke militaire wapens'

'Dat de Uzi in kwestie is omgeschakeld van een volautomatisch wapen naar een halfautomatisch exemplaar maakt hem niet significant minder gevaarlijk', onderbouwt Turtelboom haar beslissing. 'Het behoudt zijn overige kenmerken, zoals de efficiëntie en ergonomie.' Daarnaast zouden particulieren als vergunningen voor de Uzi wordt toegestaan ervaring kunnen opdoen in het schieten met 'bijzonder dodelijke militaire wapens'.

Volgens de minister heeft het pistool daarnaast een 'kwalijke reputatie' en wordt hij geassocieerd met 'criminele activiteiten als gewapende overvallen'.

Geldige redenen

De auditeur van de Belgische Raad van State was het niet eens met de argumenten van Turtelboom. In de wapenwet staat dat er een 'wettige reden' opgegeven moet worden om een wapen te bezitten. Sportief en recreatief schieten is een geldige reden voor een Uzi, oordeelt de auditeur, omdat sportschuttersfederaties schietdisciplines met Uzi's organiseert.

De auditeur benadrukt wel dat volautomatische wapens verboden zijn, maar als een Uzi is omgevormd tot halfautomatisch wapen is dat geen belemmering meer. 'De vreedzame beoefening van de schietkunst mag niet verward worden met criminelen activiteiten', aldus de auditeur. 'Uiteraard kan elk vuurwapen, wanneer het in de verkeerde handen valt, als gevaarlijk bestempeld worden.'

Minister Turtelboom heeft aangekondigd haar verzet tegen de vergunningen voor de Uzi te staken. Wel wordt onderzocht of de criteria voor het bezit van wapens voor recreatieve doeleinden aangescherpt kunnen worden.