Van hangjongere tot gewelddadige crimineel

‘Doordat de overheid nooit daadkrachtig ingreep, hebben twee broers uit de Diamantbuurt in de Amsterdamse Pijp zich in een decennium ontwikkeld van hangjongeren tot gewelddadige criminelen. Dat zegt commissaris Leen Schaap, chef van de politie in Amsterdam-Zuid. De twee waren wel steeds in beeld bij de politie. Pas het laatste jaar is volgens Schaap in alle geledingen het besef doorgedrongen dat de overheid ‘over de volle breedte’ moet ingrijpen.’

Dat schrijft Het Parool vandaag.

 

‘Hoewel de broers Abdelmagid en Mustafa el J. volgens ingewijden al vele jaren ‘de hele dag met ellende bezig zijn’, wisten ze voortdurend aan vervolging te ontkomen of kregen ze slechts korte straffen.

Doordat ze hun slachtoffers zodanig intimideerden dat die geen aangifte durfden te doen, ontbrak het de politie vaak aan getuigenissen of ander bewijs. Buiten het strafrecht zette de overheid geen middelen in die tot enig resultaat leidden.

Hulpverleners weet het duo om de vinger te winden, ook nu de broers beiden vastzitten voor respectievelijk zeer gewelddadige afpersingen en het schieten op een rivaal.

Commissaris Schaap waarschuwde jaren geleden al dat bijvoorbeeld in de Diamantbuurt hangjongeren dreigden uit te groeien tot zware criminelen als de overheid niet ‘fors zou ingrijpen’.

Zijn uitspraken werden hem toen ook op het Amsterdamse stadhuis en in het stadsdeelkantoor van Oud-Zuid niet in dank afgenomen. De zaken tegen de broers en ook enkele serieuze strafzaken tegen andere jonge mannen uit De Pijp, onder meer rond gewapende overvallen, geven Schaap tot zijn ergernis nu gelijk. “Deze gasten zijn precies zo doorgegroeid als ik vreesde en waarvoor ik heb willen waarschuwen, maar toen werd ik nog neergesabeld,” zegt Schaap.

“Het is nergens voor nodig mijn gelijk te halen, maar ik stel wel vast dat nu helaas minimaal tien zware criminelen afkomstig uit de Diamantbuurt rondlopen, die zware misdrijven plegen, waaronder overvallen.”

Schaap is verheugd door de veranderingen die Eberhard van der Laan doorvoert sinds hij Job Cohen als burgemeester is opgevolgd.

“Ik ben blij dat we in Amsterdam nu een klimaat hebben waarin deze problemen structureel worden aangepakt. We reageren niet meer alleen op incidenten om vervolgens voort te gaan als altijd,” zegt Schaap. “Ik merk dat de bestuurscultuur er veel sterker op is gericht samenwerking tussen alle instanties tot stand te brengen. Alleen door als één overheid op te treden kunnen we het instromen en doorgroeien van criminelen stuiten.”

Onder leiding van burgemeester Van der Laan willen politie, justitie, gemeente en tal van instanties gezamenlijk de ’top 600′ van criminele jongeren van straat halen.’

Lees verder in de papieren Parool van vandaag.