Veroordeelden mochten eigen meubels maken

Er is jaren lang gesjoemeld met taakstraffen bij Reclassering Den Haag. Veroordeelden mochten meubels voor zichzelf maken, die door reclasseringsmedewerkers werden afgeleverd. Dat meldt het AD zaterdag. Eerder verloren drie klokkenluiders hun baan of werden overgeplaatst.

Het AD meldt op basis van verklaringen van vijf voormalige begeleiders van de reclasseringswerkplaats De Koperwerf dat veroordeelden het regelmatig voor elkaar kregen om tegen de regels in voor zichzelf te klussen. Een medewerker schat dat dat vijftig keer peer jaar gebeurde.

Lage prijs

De veroordeelden konden werken aan bijvoorbeeld tuinbanken, die ze daarop zelf voor een lage prijs contant konden kopen. Die werden dan door de 'werkmeesters', zoals de begeleiders worden genoemd, bij veroordeelden thuis afgeleverd.

Drie klokkenluiders zijn in 2011 naar Reclassering Nederland gestapt. Daarop werden een intern en twee externe onderzoeken gestart, maar er werd niet genoeg bewijs gevonden. In 2012 werden de klokkenluiders overgeplaatst of verloren hun baan.

Naam en toenaam

De oud-werknemers die AD heeft gesproken, wil dat er opnieuw een onderzoek komt. Zij zeggen concrete informatie te hebben gegeven over onder meer een betrokken taakgestrafte, wiens naam en toenaam is doorgegeven. In eerdere onderzoeken zou daarover niets zijn teruggekomen.

'Spoorloos'

Directeur van Reclassering Nederland Sjef van Gennip zegt in het AD dat is geprobeerd om die veroordeelde te achterhalen, maar die was 'spoorloos'. 'We hebben tot drie keer toe gedegen onderzoek laten doen, maar als het bij beweringen blijft en het bewijs ontbreekt, houdt het een keer op.'

Het AD meldt echter dat de veroordeelde nog altijd hetzelfde mobiele nummer heeft en dat de tuinbank die hij tijdens zijn taakstraf maakte, in de voortuin staat. Hij zou nooit voor een onderzoek zijn benaderd.