‘Verschuiving van uitbuiting prostituees’

Misstanden in de prostitutiesector zijn langzamerhand van de reguliere branche aan het verschuiven naar woningen. Daarvoor waarschuwt Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie in de Volkskrant.

In april werden er tijdens een landelijke actie tegen thuisprostitutie in meer dan dertig woningen invallen gedaan en daar werd ‘veel ellende’ aangetroffen, zegt Bik in de Volkskrant. De misstanden zijn volgens hem aan het verschuiven van de reguliere sector naar thuisprostitutie.

Steeds jonger

Tijdens die invallen werden er ongeveer 35 prostituees aangetroffen waarvan het merendeel uit het buitenland kwam. Ongeveer eenderde van de dames zou jonger dan 21 jaar zijn, schrijft de Volkskrant. In een woning in Voorthuizen werd zelfs een 16-jarig Roemeens meisje aangetroffen die als prostituee moest werken.

Wietplantages

Woningen die al langer te koop staan, maar niet worden verkocht, worden via een makelaar verhuurd. Vervolgens wordt de woning weer onder verhuurd en zo ontstaan er illegale bordelen. Dezelfde constructies worden vaak gebruikt bij het creëren van een wietplantage in een woning.

Hoe groot het probleem van de thuisprostitutie precies is, weet Ruud Bik niet, maar het gaat volgens de plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie wel om duizenden vrouwen, schrijft de Volkskrant.