Verspreking leidde tot lagere eis

Het Openbaar Ministerie heeft per ongeluk een veel lagere straf geëist tegen één van de daders van de nachtelijke mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven. Volgens het Eindhovens Dagblad vergiste de officier van justitie zich tijdens de zitting bij het uitspreken van de eis tegen een 17-jarige Eindhovenaar. In plaats van acht maanden effectieve celstraf vroeg hij er maar vier. 

De rechtbank veroordeelde de jongen, op basis van die eis, tot drie maanden cel, plus drie voorwaardelijk. Het OM heeft de fout tegenover het ED toegegeven en zegt deze in hoger beroep goed te willen maken.

Onderlinge verhouding

Het staat een rechtbank altijd vrij een zwaardere straf op te leggen, maar ze gaat bij een strafoplegging altijd uit van de eis omdat de eis bijvoorbeeld ook aangeeft hoe het OM de onderlinge verhouding en verantwoordelijkheid tussen de verdachten ziet. Een eis kan daardoor indirect meespelen in de straf voor anderen.

Hoger beroep

Het OM verklaarde dat de officier 'abusievelijk acht maanden heeft gezegd'. Het OM ging direct na de zitting al in hoger beroep, ook omdat het Openbaar Ministerie het er niet mee eens was dat was dat de rechtbank korting op de straf had gegeven wegens de publiciteit die de verdachten had omgeven. De politie had herkenbare beelden vertoond van de mishandeling. 
 
Eén van de betrokken advocaten zegt te denken dat de zaak zeker aan de orde zal komen bij de behandeling in hoger beroep.