Vier jaar cel voor ‘bekende’ wapenhandelaar

De 28-jarige Koen B. uit Gouda, die door het misdaadprogramma Peter R. de Vries bekend werd als wapenhandelaar, moet vier jaar de cel in voor onder meer wapenhandel en het beramen van een bankroof bij de Rabobank, zijn oude werkgever. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. Video na de break.

(Foto: youtube)

In het programma van Peter R. de Vries in 2011 werd na een maandenlange 'undercover-actie' duidelijk dat Koen B. (28) aan veel wapens kon komen en dat hij die doorverkocht. Niets ging te ver. Hij kon zelfs aan een tank komen, zei hij op de beelden van een verborgen camera.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken gelden een celstraf van zeven jaar. Dat kwam hard aan bij Koen B., die op de zitting zei dat het een uit de hand gelopen hobby was. B., die zijn strafzaak in vrijheid mocht afwachten, is maandag door de rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel dus hij zal weer terug naar de gevangenis moeten. 

'De voormalige bankmedewerker heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan het op grote schaal invoeren, het voorhanden hebben en het leveren van een groot aantal illegale wapens en de bijbehorende munitie. Het feit dat de kopers uiteindelijk medewerkers van het tv-programma "Peter R. de Vries, misdaadverslaggever" bleken te zijn en niet de personen met criminele intenties die zij voordeden te zijn, is een gelukkige omstandigheid te noemen, die niet ten voordele van de man kan gelden', aldus de rechtbank.

Verder heeft de man zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van een kluiskraak in de bank waar hij zelf werkte. Hierbij schuwde hij geen geweld. De man nam zelf het initiatief om met anderen dit misdrijf te gaan plegen, maakte ter voorbereiding video-opnames binnen het filiaal en tekende een plattegrond. Dat was ook allemaal te zien in het programma van Peter R. de Vries.

Hieronder de beelden van de aanhouding van Koen B., destijds getoond in het tv-programma. Ook de hele uitzending is hieronder te zien.

{youtube}M09NlRebwDE{/youtube}

{youtube}qZYoUMoWMrQ{/youtube}