Volkert proces deels achter gesloten deuren

De rechtszaak tegen Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, over zijn conflict met de Reclassering vind voor een klein gedeelte achter gesloten deuren plaats. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vanochtend beslist. Tijdens het afgesloten deel van de zitting zullen privé zaken worden besproken die Volkert niet in de pers wil.

Het grootste deel van de zaak wordt openbaar behandeld, zoals het Openbaar Ministerie wilde.

Proeftijd

Volkert van der Graaf is gedagvaard omdat hij zich volgens het OM niet heeft gehouden aan de voorwaarden van zijn proeftijd. Van der Graaf is na 12 jaar detentie voorwaardelijk in vrijheid gesteld voor een periode van 6 jaar. Hij moet zich daarbij houden aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals een mediaverbod, contactverbod met de familie van Fortuyn en een meld- en informatieplicht bij de Reclassering.

Niet constructief

Het OM vindt dat Volkert zich niet constructief opstelt in de gesprekken met de reclassering. Hij weigert op bepaalde vragen antwoord te geven, of verstrekt slechts summiere informatie. Hij voerde eerder twee rechtszaken tegen de Staat om verlost te worden van het Reclasseringstoezicht. Die zaken verloor hij. Sindsdien stelt hij zich niet coöperatief op en daarom wil het OM dat Volkert nu opnieuw een jaar in de gevangenis gaat.

Sjofel

Volkert verscheen vanochtend op de zitting, nadat hij vorige week verstek liet gaan vanwege de verstoring van het openbaar vervoer. Dit keer was hij voor dag en dauw aanwezig en ontliep hij de massaal aanwezige fotografen en cameraploegen die hoopten een glimp van hem op te vangen. Enigszins sjofel gekleed in een grijze sweater met afgetrapte sportschoenen en een grote zwarte rugtas, nam hij plaats in de zittingszaal. Een stapel dossiers en een laptop bij de hand.

Struikelen

Volkert betoogde dat het OM en de Reclassering hem ‘willen laten struikelen’ vanwege ‘onhandige uitspraken’ die hij deed in de uitzending van KRO Reporter met verborgen camera in september 2015. Sindsdien stelt de reclassering hem ‘drie keer zoveel vragen’. Van der Graaf zegt dat hij voortdurend op zijn hoede is in de gesprekken omdat hij er een onveilig gevoel over heeft. ‘Het voelt als een politieverhoor, maar dan zonder zwijgrecht. Ik ben verplicht te antwoorden’.

Excuses

Hij denkt dat Reclassering en OM hem niet willen helpen bij zijn reïntegratie maar hem proberen te betrappen op fouten. Hij vindt dat de Reclassering excuses aan hem moet maken voor de uitzending, omdat een woordvoerder daarin zei dat hij zijn mediaverbod had overtreden, terwijl een medewerker van de reclassering juist had ingestemd met de omstreden fotosessie die in de Telegraaf verscheen. Volkert deed ook aangifte tegen de reclassering wegens smaad en laster in de uitzending.