Weer Nederlander uitgeleverd voor kasteelmoord

De Zeeuwse horeca-ondernemer Evert de C. wordt alsnog uitgeleverd aan Belgie. Hij wordt daar verdacht van betrokkenheid bij de geruchtmakende kasteelmoord. De C. was al eerder verdachte maar moest toen wegens gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten. Er is nu nieuwe belastende informatie tegen hem.

De kasteelmoord draait om de Belg Stijn Saelens (foto links) die in 2012 dood werd aangetroffen in een bos, in de Vlaamse gemeente Sint-Maria-Aalter. In het kasteel dat hij bewoonde werd een bloedspoor en een kogelhuls gevonden. De sporen leidden naar een Nederlander, Ronny van Bommel van wie DNA werd aangetroffen in de hal van het kasteel. Van Bommel werd gearresteerd maar overleed nog voordat hij verhoord kon worden.

Neef

Hij kreeg bij de moord vermoedelijk hulp van zijn neef, de Tilburger Roy L. die eerder dit jaar werd opgepakt. Roy L. legde onlangs belastende verklaringen af tegen Evert de C. uit het Zeeuwse IJzendijke. Evert exploiteerde in IJzendijke een growshop en bestiert een café-restaurant. Hij wordt door de Belgische speurders als tussenpersoon gezien. Opdrachtgever was Pierre Serry, die samenwerkte met de schoonvader van Saelens.

Uitgepeild

De dag voor de moord was Evert in Sint-Maria-Aalter, de plek waar het lijk van kasteelheer Stijn Saelens gedumpt werd. Dat blijkt uit onderzoek aan zijn gsm door de Belgische recherche. Het gsm-signaal van de C. is op 30 januari 2012 ­opgevangen door de mast in Sint-Maria-Aalter. Daar heeft Pierre Serry, de mede-organisator van de ­kasteelmoord, zijn chalet en bij die plek werd een grafput gegraven voor het slachtoffer.

Bezoek

De speurders zijn nu zeer geïnteresseerd in het doen en laten van Evert de C. op dat markante tijdstip op die plek. Voor hen staat het vast dat hij minstens hielp bij de voorbereidingen van de moord. Opvallend genoeg ontving De C. een dag na de moord bezoek van Ronny van Bommel, de Eindhovense huurmoordenaar wiens DNA is gevonden bij Saelens. Dat zegt een getuige in het dossier, volgens een andere Vlaamse krant.

Serry

Evert de C. en Pierre Serry waren in 2008 beiden verdachte in een strafrechterlijk onderzoek naar verboden groeihormonen, zo meldde Evert’s advocaat Sydney Smeets eerder aan Crimesite. De Vlaamse speurders vergeken DNA van Evert de C. om het te vergelijken met het DNA op de verpakkingsfolie van een blauw dekzeiltje, waarin het lichaam van kasteelheer Stijn Saelens gewikkeld was. Die folie zou ook terug­gevonden zijn in de chalet van Serry, die vermoedelijk dienst deed als ’thuisbasis’ voor de huurmoordenaars. Maar er was geen DNA match en De C. moest weer worden vrijgelaten. De nieuwe verklaringen van Roy L. vormen volgens de Vlaamse speurders voldoende aanwijzingen om Evert de C. opnieuw als verdachte aan te merken.

Ploegstra

Evert de C. wordt ook genoemd in de vermissingszaak van Herman Ploegstra uit IJzendijke. In tegenstelling tot de voortvarende Belgische recherche in de zaak Saelens, onderzocht de Zeeuwse politie nooit serieus het verband tussen de verdwijning van Ploegstra en Evert de C. Verschillende getuigen wezen op dat mogelijke verband. Toch werd Evert de C. niet gehoord door de Zeeuwse recherche en werden zijn telecom-gegevens niet gecheckt, waardoor nooit duidelijk is geworden of Evert de C. op de avond van Herman’s verdwijning misschien in de buurt van de plaats delict was. Meer over de mogelijke betrokkenheid van Evert de C. bij de verdwijning van Ploegstra in het boek Cold Cases.