Weer rechtszaak tegen paragnostenshow

Het tv-programma Het Zesde Zintuig van RTL is onderwerp van een kort geding. De vriend van de in 2009 overleden Eline Melters, tekent bezwaar aan tegen de paragnosten-show. Een paar maanden geleden probeerde de stiefvader van de in 1995 vermoorde Nicole van den Hurk ook een uitzending van RTL via de rechter tegen te houden. Toen ging het om ‘Praten met de Doden’ van Derek Ogilvie.

Door @vverweij

 

 

Eline Melters pleegde in 2009 zelfmoord, maar haar ouders geloven dat niet. Ze denken dat haar toenmalige vriend Mart iets met haar dood te maken heeft. Die is de insinuaties zat en wil de uitzending, waarin paragnosten op de plaats delict worden gebracht, middels een kort geding dat morgen dient, verbieden.

Eerder wist Mart’s advocaat Joep Timmermans met succes een rectificatie af te dwingen van de website Waarheidvinding, waar ook gesuggereerd werd dat Mart zijn vriendin Eline iets had aangedaan. 

De broer van Eline, Daniël Melters laat aan Crimesite weten ook tegen het inschakelen van paragnosten te zijn: “Ik zal nooit met welke vorm van paranormale idioterie dan ook meewerken. Het is nationale volksverlakkerij.” Maar Daniel vraagt zich wel af of zijn zus inderdaad zelfmoord heeft gepleegd: “Het probleem is dat als Eline’s zelfmoord in twijfel wordt getrokken, er maar één reëele optie over blijft. Het OM blijft bij hun standpunt zonder bewijs van zelfmoord te leveren.”

RTL biedt al enkele jaren een podium aan een bonte stoet van ‘paragnosten’, die zonder de feiten te kennen hun fantasie loslaten op talloze cold cases. De grootst mogelijke onzin wordt door de programmakers als een mogelijke  waarheid gepresenteerd.

Zo vertelde de koffiedikkijkers in 2009 bij RTL over de -toen nog- onopgeloste moord op Marianne Vaatstra. Ze kwamen tot de volgende bizarre conclusies:

– Dat Marianne niet in het weiland was vermoord waar ze was gevonden

– Dat een Duitser het gedaan had

– Dat er een auto, merk Renault bij de moord was gebruikt

– Dat Marianne al vaker was bedreigd door de dader 

De fouten in het verleden hebben RTL en producent TéVé Holland nooit op het idee gebracht een einde te maken aan deze vorm van leedvermaak. In het programma mogen zelfverklaarde paragnosten de meest merkwaardige dingen blijven roepen over moorden en verdwijningen. Nog nooit is er een zaak opgelost door een paragnost.