Baris Önder geliquideerd in Amsterdam (UPDATE, VIDEO)

In Amsterdam is in de nacht van zaterdag op zondag Baris Önder geliquideerd. Dat bevestigt zijn advocaat desgevraagd aan Crimesite. Baris (26) werd met een automatisch vuurwapen doodgeschoten in de S.F. van Ossstraat in Amsterdam-Osdorp. De daders zijn in een zilvergrijze auto ontkomen.

Door Vincent Verweij en Wim van de Pol

Volkswagen

Het slachtoffer zat rond tien over twee in een personenauto toen hij onder vuur werd genomen. De auto werd doorzeefd en de bestuurder dodelijk getroffen. Tijdens het schieten is de auto van het slachtoffer, voordat hij tot stilstand kwam, tegen een aantal geparkeerde auto’s aangereden. De schutters zijn niet in een donkerkleurige Volkswagen Golf weggereden, zoals eerder bekendgemaakt. De politie maakte zondagmiddag bekend dat de vluchtauto een zilvergrijze BMW of Mercedes betreft, die in de richting van de Pieter Calandlaan wegreed. Het onderzoek is in handen van een Team Grootschalige Opsporing. De omgeving van het incident is afgezet geweest tot 13.30. Specialisten deden een forensisch- en technisch onderzoek.

Atilla

Baris Önder is de zoon van de bekende crimineel Atilla Önder die coffeeshops had in Amsterdam en in Turkije een lange straf uitzat wegens drugshandel en liquidaties. Atilla was een goede vriend van de geliquideerde Cees Houtman en is ook in verband gebracht met de liquidatie van Ali Akgun, december vorig jaar. Baris zelf werd eerder veroordeeld voor afpersing van een heroïne-dealer. Ook was hij nog verwikkeld in een strafzaak over de afpersing en ontvoering van een xtc-handelaar.

Verlies

Zijn advocaat Jillis Roelse zegt in reactie tegen Crimesite:

Ik ben vannacht een zeer dierbare client verloren. Ik heb Baris jaren bijgestaan in diverse zaken en samen hebben we geen enkele zaak ooit verloren. Maar hij was veel meer dan zomaar een client, we zijn in die strafzaken door muren heen gebroken en hebben ontzettend veel meegemaakt. Het verlies van Baris is zeer groot.

Passage

Baris werd ook gehoord door de politie in het liquidatieproces Passage. Zijn vader zou aan een liquidatie zijn ontsnapt toen er  verdachte bewegingen rondom hun huis werden gezien. Baris was destijds 18 jaar en woonde nog thuis. Bij de politie wilde hij niets zeggen, tenzij er 10 miljoen euro werd betaald (zie afbeelding).