Enorme diefstal van euro’s bij Joh. Enschedé

Er loopt een onderzoek door politie en Openbaar Ministerie naar het weglekken van substantiële bedragen aan bankbiljetten bij de drukker Koninklijke Joh. Enschedé in Haarlem. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem aan Crimesite bevestigd.

Bron

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Haarlem zegt verder dat er geen arrestaties zijn verricht en zegt lopende het onderzoek geen mededelingen te kunnen doen.

Een bron heeft aan Crimesite verteld dat er de afgelopen twee jaar sprake geweest van het ontvreemden door werknemers van de drukkerij van met name biljetten van 50 euro. Daarbij ging het om volledig gedrukte biljetten maar ook om biljetten zonder serienummer. Over de hoogte van de schade zegt de bron geen schattingen te willen doen. De bron zegt er zeker van te zijn dat het om een zeer substantieel bedrag gaat.

Bundesbank

Joh. Enschedé was vanouds drukker van de Nederlandse gulden-biljetten. Na de introductie van de euro bleef het bedrijf in zeer grote mate afhankelijk van het drukken van euro-biljetten. De omzet van het bedrijf is rond de 55 miljoen euro.

De overname in 2014 door investeringsmaatschappij Nimbus werd gezien als een reddingsoperatie. Er was sprake van een schuld aan huisbankier ING die moest worden geherfinancierd. De markt voor het drukken van euro’s door niet-staatsbedrijven is zeer competitief. Er zijn in Europa vijf andere bedrijven die euro’s drukken.

Joh. Enschedé krijgt opdrachten van onder meer de Bundesbank.