‘Gjaltema betrokken bij mislukt drugstransport’

De moord op Elco Gjaltema (36), die twee weken geleden werd doodgeschoten vlakbij Club Panama in Amsterdam, was geen vergissing. Hij is door een drugsbende verantwoordelijk gehouden voor een mislukt transport. Dat verklaart een goed ingevoerde bron uit het milieu aan Crimesite.

Bemiddeling

Gjaltema zou hebben bemiddeld bij een transport, enkele maanden geleden naar Engeland, waarop verschillende soorten drugs, waaronder cocaïne en pillen, zaten. Gjaltema zou de schakel zijn geweest tussen de drugsbende, die de verdovende middelen leverde en de transporteur die het spul naar Engeland vervoerde.

Ripdeal

Toen de partij van 40 kilo niet in Engeland arriveerde en onvindbaar was, eiste de drugsbende een verklaring van Gjaltema en wilde men douane- en ladingpapieren zien. Omdat hij die niet kon tonen, werd hij ervan verdacht de drugs geript te hebben. Hij zou zijn doodgeschoten om hem hiervoor te straffen. Gjaltema was net in zijn auto gestapt aan de Oostelijke Handelskade, toen hij onder vuur werd genomen. Omstanders probeerden hem nog te reanimeren, maar hij stierf ter plekke.

Ongeloof

Zijn vriendin verklaarde daags na de schietpartij vol ongeloof over wat er met hem was gebeurd. Gjaltema was actief als BMX-er, hij had een eigen modebedrijf en was geliefd bij vrienden en familie. Kennelijk speelde er zaken in het leven van Elco Gjaltema waar zij geen weet van hadden. Esther Izaks (foto rechts), woordvoerdster van de Amsterdamse politie, laat -na overleg met het rechercheteam- aan Crimesite weten dat een conflict in het criminiele milieu één van de scenario’s is, die het team in onderzoek heeft, naast die van een vergismoord. “Verder willen we niet ingaan op concrete details uit het onderzoek”, aldus Izaks.

Audi

Kort na het fatale schietincident werd in Duivendrecht een brandende Audi A6 aangetroffen. Waarschijnlijk is dit de vluchtauto van de daders geweest. Getuigen denken dat de daders in een donkere Fiat of Peugeot zijn over gestapt.

Vorige week besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak.