22 agenten maakten misbruik van informatie

Vorig jaar zijn 22 agenten voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslagen voor het misbruik van politie-informatie. Het gaat om het lekken van informatie, maar ook het gebruik van gegevens voor privézaken. Dat blijkt uit gegevens van de NOS, die de cijfers opvroeg naar aanleiding van de arrestatie van een mol binnen de recherche.

Uit deze cijfers wordt niet duidelijk om wat voor misbruik het precies gaat, en hoe ernstig dat misbruik precies is.

Elf onvoorwaardelijke ontslagen

Bij privégebruik van politiegegevens kun je denken relatief onschuldig misbruik, zoals een agent die een tweedehands auto wil kopen, en de kenteken natrekt in het politiesysteem. Of een politieman die eens kijkt of het nieuwe vriendje van zijn dochter bekend is bij de politie. Maar het kan natuurlijk ook ernstiger zijn, waarbij informatie wordt gebruikt om een misdrijf wordt te plegen.

Er zouden geen aanwijzingen zijn dat een van de 22 agenten een mol voor criminele organisaties was. In elf gevallen werden de agenten onvoorwaardelijk ontslagen, de andere agenten kregen een voorwaardelijk ontslag. Het is niet duidelijk hoeveel agenten zijn vervolgd door justitie.

Weinig bekende zaken

Dergelijke zaken worden vaak niet openbaar gemaakt. Over de laatste jaren zijn een paar zaken bekend waarbij een agent misbruik maakte van zijn informatiepositie.

In 2012 werd een agent veroordeeld omdat hij informatie over kentekens had doorverkocht. In het corruptieonderzoek naar de Limburgse politicus Jos van Rey wordt ook een agent onderzocht; hij zou andere verdachten hebben geïnformeerd over het onderzoek. In 2012 kreeg een agent een werkstraf omdat hij de vriend van zijn dochter in het systeem had opgezocht.