Mislukte getuige in mega-zaak

Een cruciale getuige in een mega-zaak, die speelt voor de rechtbank in Breda, wil zijn zeer belastende verklaringen over een belangrijk deel van de Brabantse onderwereld intrekken. Het onderzoek "Heemskerck" heeft als focus de Tilburgse familie K.. Het onderzoek is gestart nadat wietteler Alain S. zich plotseling bij de politie meldde omdat hij ernstig door deze familie zou zijn bedreigd, wat overigens door deze familie wordt betwist.

Bovenwereld

Alain S. is 26 dagen verhoord en heeft een serie verklaringen afgelegd over met name de Tilburgse en Bredase onderwereld. S. beschuldigt zichzelf maar ook andere grote criminelen in de wietteelt maar ook hun connecties in de bovenwereld bij banken, electriciteitsbedrijven en vastgoedwereld. Hij vertelde ook over toepassen van geweld, advocaten die corrupt zouden zijn en banden met motorclub Satudarah.

Begraven

In augustus doorzocht de politie 12 huizen en 3 garages in Tilburg. In totaal werd bijna 1,5 miljoen euro in cash gevonden, dat was verstopt in het plafond of begraven in een tuin. Er werden ook 300 liter amfetamine en 100 kilo wiet toppen gevonden. Ook ontmantelde de politie wietkwekerijen en werd een vuurwapen met munitie ontdekt. In totaal zijn er ongeveer 25 verdachten, waarvan er verschilende weer op vrije voeten zijn. Eén van de hoofdverdachten is de Tilburger Ton K. In het onderzoek is de voormalig Amsterdamse officier van justitie Joao Valente één van de hoofdrolspelers.  

Cruciale passages

Al maanden speelt er voor het Openbaar Ministerie in Breda het grote probleem dat de politie een deel van de opnamen van de verhoren kwijt is, waarbij juist een aantal cruciale passages missen. Dat is zo'n groot probleem omdat Alain S. nu vindt dat hij is misleid door de politie en spijt heeft te hebben verklaard maar vooral omdat hij bestrijdt wat de politie heeft vastgelegd in de processen-verbaal.

Rip in Etten-Leur

Alain S. speelde een centrale rol in de vermeende criminele organisatie van Ton K. Er speelde een probleem rond een wietkwekerij in Etten-Leur. S. vertelde dat hij verantwoordelijk was gesteld door Ton K. voor het rippen van die kwekerij. Daarom dook hij onder en zocht contact met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). S. wilde een deal met justitie maken maar kreeg te horen dat zijn verklaringen daarvoor niet voldoende waren. Maar, de politie had aan verdachten al verklapt dat S. aan het praten was. Toen zat S. klem.

Vlucht

De familie K. bestrijdt dat S. werd bedreigd door hen maar zich juist met anderen in de problemen had gebracht en zich daarom is gevlucht en zich heeft laten aanhouden om in relatieve veiligheid te raken, met het oog dus op het vermijden van mogelijke problemen met andere personen dan de familie K.. S. zou in zijn verklaringen de familie van Ton K. veel meer in de schoenen hebben geschoven dan terecht zou zijn.