Eis tegen moordenaar café-eigenaar 20 jaar

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf geëist tegen Mohamed F. (39) die door de rechtbank is veroordeeld voor de moord op Sidney Elcock, eigenaar van een café in de Amsterdamse Pijp, op 14 november 2011. De rechtbank veroordeelde hem tot 16 jaar.

Kruipend

Elcock was op de bewuste nacht in zijn zaak op de hoek van de Ceintuurbaan en de Ruysdaelkde, toen er een man binnen kwam die hem over de bar heen in zijn rug schoot. De café-eigenaar viel op de grond en probeerde zichzelf kruipend in veiligheid te brengen. De schutter liep om de bar heen en schoot nog vier keer van dichtbij op het slachtoffer en raakte hem onder meer in het hoofd. Het slachtoffer bezweek diezelfde nacht in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Schokkend

Het geweld is geregistreerd door een bewakingscamera in het café. ‘Gruwelijke beelden’, zei de advocaat-generaal. ‘Beelden die je niet snel vergeet. Beelden die duidelijk maken dat de schutter geen enkel respect had voor het leven van het slachtoffer. Het eerst in de rug schieten over de bar heen, het om de bar heenlopen en het slachtoffer dat probeert zijn leven te redden vervolgens van dichtbij afschieten, iets anders kan ik het niet noemen. Schokkend.’

Bedreigd

Volgens de advocaat-generaal is er geen twijfel over mogelijk dat de verdachte de schutter is die op de beelden te zien is. De man ontkent dat hij die persoon is. De beelden zijn op verzoek van de advocaat-generaal ter zitting van het hof getoond. Het OM is van oordeel dat er genoeg bewijs is voor de stelling dat de verdachte weldegelijk de schutter is. De man is op de camerabeelden herkend door diverse getuigen, onder wie twee politiemensen die de verdachte al jaren kennen en veelvuldig contact met hem hebben gehad. Ook is er forensisch bewijs dat aantoont dat de verdachte heeft geschoten. Volgens het OM heeft een aantal getuigen niet durven verklaren omdat zij door of namens de verdachte zijn bedreigd. Na de schietpartij is de verdachte het café uitgelopen, om direct daarna weer naar binnen te gaan en de aanwezigen aldaar te bedreigen.

Moord

De rechtbank veroordeelde F. tot een celstraf van 16 jaar. Die ging tegen dat vonnis in hoger beroep. Volgens de rechtbank was moord bewezen. Ook de advocaat-generaal meent dat moord kan worden bewezen. De verdachte heeft het café diezelfde avond afgelegd en is daarna naar binnen gegaan. De advocaat-generaal: ‘Met geen ander doel dan het slachtoffer om het leven te brengen, getuige de doelgerichte wijze waarop verdachte vanaf binnenkomst met zijn wapen te werk is gegaan.’ Tussen het observeren van het café en het uiteindelijke schieten heeft een uur gezeten; in dat uur heeft de verdachte zich kunnen beraden op zijn voorgenomen daad en meerdere keuzemomenten gehad.

Koud

De moord op de café-eigenaar kwalificeerde de advocaat-generaal onder meer als koud, kil en gewetenloos. De manier waarop de verdachte te werk is gegaan rechtvaardigt in haar ogen de in hoger beroep geëiste straf. Het hof doet (naar verwachting) uitspraak over twee weken.

Zie ook:

Politie pakt verdachte moord cafébaas UPDATE