De mysterieuze liquidatie van de Baja-portier (#2)

Op 3 april 2003 werd in Rotterdam Mrki (39) doodgeschoten. Hij was portier van de populaire club Baja. De moord werd nooit opgelost en de aanleiding is een mysterie. Lees na de break deel 2 van het verhaal over Mrki.

Door Paul Smits

De Rotterdamse havenwerker Mrki (alias van Fahrudin Agusi) kreeg in zijn eerste periode als portier bij Ramblas in de Delftsestraat, vlak bij Rotterdam CS, te maken met mensen van een woonwagenkamp die amok maakten. Daar zou mede door inzet van Joegoslavische “vrienden” een einde zijn gekomen.

In dit verband valt de naam van Sreten “Jotsa” Jocic, een Serviër met een behoorlijke reputatie. Jocic was een bekende van Mrki, een relatie die om onbekende reden later wat zou zijn bekoeld.

Later, in de Bajaperiode van Mrki, wordt hij in verband gebracht met Willem Holleeder. Het is bekend dat Holleeder toen omging met Joegoslaven, zoals de Bosniër Maruf “Paja” M., maar of Mrki en Holleeder elkaar kenden is onbekend.

De aanwezigheid van Holleeder in de Baja kwam ter sprake in het liquidatieproces Passage. Het Openbaar Ministerie stelt dat Holleeder daar met Ali A. en Dino S. heeft gesproken over liquidaties (hoewel twee getuigen elkaar tegenspraken over de vraag of het nu ging om de Baja of club BED). In het proces werd echter alleen bekend dat Holleeder rond het jaar 2005 de Baja bezocht en toen was Mrki al een tijdlang dood.

Meer bedreigingen

Na zijn liquidatie op 3 april 2003 aan de Bentincklaan in Rotterdam zei de recherche Rotterdam-Rijnmond weinig te weten over de dader(s) en het motief. Maar al snel kwamen er toch wat andere incidenten naar boven borrelen en een motief dat steeds terugkeert.

Allereerst bleek de liquidatie niet op zich te staan. Mrki werd al langer belaagd en met zijn dood kwam een einde van een serie bedreigingen en intimidaties die al lang aan de gang was.

Er ontplofte op 7 april 2001 een granaat bij Ponte Rosso, het café van Mrki. Niemand raakte gewond. De kroegeigenaar deed destijds verbaasd. ‘Ik heb geen vijanden. Ik heb al drie jaar geen ruzie met iemand gehad.’ Op 4 juli 2002 kreeg de Bosniër ’s nachts een kogel in zijn been, toen hij in zijn auto stapte aan het Bentinckplein, vlak bij zijn horecazaken.

De Telegraaf meldde dat in die periode een portiersbaas in Barcelona, waar ook een vestiging van Baja was gevestigd, te grazen zou zijn genomen. Het slachtoffer werd door onbekenden in elkaar geslagen. In Spanje zou geen aangifte zijn gedaan, misschien een reden waarom de politie Rotterdam-Rijnmond destijds zei niets van dit voorval te weten.

Afpersing?

Jarenlang is Mrki dus bedreigd en lastiggevallen, de vraag is waarom. Na zijn liquidatie deed in de Rotterdamse horecawereld meteen het verhaal de ronde dat zijn baas Robin Bravenboer werd afgeperst. Het was een theorie die zowel in het Rotterdams Dagblad als Telegraaf werd beschreven.

Mrki zou als bemiddelaar bij de afpersingen niet hebben willen toegeven en dat met de dood hebben moeten bekopen. De Telegraaf repte van afpersing door Servische criminelen. Of Jocic tot die Serviërs behoorde is de vraag. Jocic werd in het voorjaar van 2002 gearresteerd in Bulgarije en verbleef tot medio 2006 in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught en is daarna uitgeleverd aan Servië.

In ieder geval lijkt, ook gelet op het eigen afpersverleden van Mrki, voor insiders afpersing als achtergrond het meest voor de hand. Mrki zat immers op een goudmijn, de Baja Beach Club die een hoge cashflow had. Voor het weigeren van protectie, het delen of het overnemen van zijn beveiligingsactiviteiten heeft Mrki moeten boeten, zo is de redenering.

Horecabaas zwijgt

Als er sprake was van afpersing dan zou eigenaar Robin Bravenboer er ook van hebben moeten weten. Maar Bravenboer ontkende toen de suggestie van afpersing. Hij spreekt nu nog steeds van wilde verhalen zonder enig bewijs. Hij geeft wel toe destijds te hebben gesproken met de recherche maar wil over de inhoud van zijn verklaring niets kwijt.

Opmerkelijk is dat Bravenboer zich na de liquidatie uit veel horecabedrijven terugtrok, ook uit de Baja. Dat terwijl hij een jaar voor de moord, in het blad Missets Horeca, nog uitvoerig vertelde over uitbreidingsplannen.

Zelf beweerde Mrki niet te weten waar de dreiging vandaan kwam. Zijn advocaat Eric Deen herinnert zich dat nog goed. Deen:

Hij kwam na die beschieting bij me op kantoor. Hij had echt geen idee van wie het kwam. Wel zijn de naam van Holleeder en een bedrag van een miljoen toen genoemd. Bedenk dat Holleeder toen nog niet zo in de picture was als later. Maar volgens mij is die afpersing en Holleeder afgeketst. En Jocic, die naam heb ik ook gehoord. Er zou een soort meningsverschil zijn geweest, maar details ken ik niet.

Als advocaat kon ik niks met het verhaal van mijn cliënt over de beschieting waarbij hij gewond raakte. Vervolgens heb ik er niks meer over gehoord. Wat me heeft verbaasd is dat rechercheurs zeiden na de liquidatie geen enkel aanknopingspunt te hebben. De omgeving van Mrki was weinig mededeelzaam, begreep ik. Meestal hoor je na zo’n moord wel iets maar in dit geval helemaal niets in de richting van mogelijke daders.

Zoon

Mrki’s zoon Denis heeft zijn vader goed genoeg gekend om te proberen gerechtigheid te krijgen voor wat Mrki is aangedaan. Hij zegt:

Ik woonde niet bij hem, maar zag hem geregeld en ging vaak pizza eten in zijn zaak met vrienden. Mijn vader heeft fouten gemaakt maar deed veel goed, dat moeten mensen niet vergeten. Er kwamen vluchtelingen van de oorlog in Joegoslavië in zijn zaak waar mijn vader gewoon geld aan gaf. Een voorbeeld is een Kosovaar die mijn vader heeft opgevangen en ook portierswerk mocht doen. Zo was mijn vader. Terwijl ik uiteindelijk geen cent heb geërfd. Ik ben er trots op hem vanwege de goede daden die hij heeft verricht. Als ik met hem door de stad liep, ook in andere plaatsen, werd hij vaak hij herkend. En nog steeds word ik aangesproken door mensen die vragen of het klopt dat ik de zoon van Mrki ben. Ik kwam ook overal gratis binnen in de Rotterdamse horeca en kreeg dan een vip-behandeling na de dood van mijn vader.

Geen energie

Heeft de politie echt met volle kracht aan de zaak heeft gewerkt? De oud-collega, en een goede kennis, van Mrki zegt nooit te zijn gehoord. Zoon Denis is evenmin door de politie benaderd. Hij heeft er naar eigen zeggen hard aan moeten trekken om bij de recherche wat openheid te krijgen over het onderzoek. De zaak is nu bij het cold case-team van politie Rotterdam-Rijnmond in behandeling.

Ondanks herhaald verzoek wil justitie niet zeggen of er nog wat gebeurt in deze moordzaak. Het enige wat de woordvoerder kwijt wil is dat het dossier bij het cold case-team ligt. Het lijkt de indruk te bevestigen dat de politie Rotterdam-Rijnmond geen idee heeft weet wie de dader van deze liquidatie is, en er ook niet veel energie in steekt.

Zie ook:

Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Club Baja-getuige blijft anoniem

Kwestie-Baja: OM legt het (niet) uit

Paul Smits werkte als verslaggever voor het Rotterdams Dagblad aan de zaak van Mrki. Hij is inmiddels freelance journalist in Ecuador.