Bedreiger kroongetuige Van Lent opgepakt

De Nijmeegse broers Edgar en Pieter van Lent die gelden als kroongetuigen in de liquidatiezaak van John Mieremet voelen zich ernstig bedreigd door de 63-jarige Sibbele T. uit Beek. De man bedreigde één van de broers zaterdagmiddag met een vuurwapen in een bos tussen Mook en Groesbeek. Dat meldt de Gelderlander.

Fotograferen

Sibbele T. hield zich verdacht op in de buurt van de woning van een van de broers. Die ontdekte hem toen hij door het bos in de auto naar huis reed. ‘Hij zwaaide met een vuurwapen. Ik kon nog net gas geven en daarna 112 bellen.’ De verdachte werd aangehouden, maar een pistool werd niet gevonden waardoor de man later op de middag werd vrijgelaten. Een van de broers zegt dat T. aan het fotograferen was. ‘Hij had zich vermomd met een hoedje. Ik herkende hem niet meteen. We vrezen dat hij iets ergs van plan was.’

25 kilo speed en wapens

Sibbele T. die ooit als aannemer klusjes deed voor de broers heeft al geruime tijd ruzie met het tweetal. Hij zou volgens de broers gezegd hebben niet te zullen rusten voordat één van hen “in een kist zou liggen”. T. zat in juli 2017 vast omdat hij in de buurt van Nijmegen was aangehouden in zijn bestelbusje met een sporttas vol amfetamine, twee handgranaten en een automatisch geweer. Bij de politie kwam een anonieme tip binnen over een eventuele aanslag op de Vierdaagse 2017. De rechtbank in Arnhem achtte dat niet bewezen, maar veroordeelde de man begin 2018 wel tot één jaar cel plus zes maanden voorwaardelijk. Er was vier jaar geëist. T. werd veroordeeld voor de 25 kilo amfetamine, maar werd vrijgesproken van het voorhanden hebben van een automatisch geweer en handgranaten. Sibbele T. zegt dat hij de drugs en wapens in opdracht van de Van Lents vervoerde en dat hij de broers als politie-informant bespiedde. (Tekst loopt door onder de advertenties).

Inbraakpoging

Volgens een van de broers Van Lent is de 63-jarige nu al meerdere keren in de buurt van zijn woning betrapt. ‘Schandalig dat ze hem alweer vrij laten. Dit loopt nog eens fout af.’ T. werd eerder vrijgesproken van poging tot inbraak in een appartement van Edgar van Lent in 2015. Van Lent heeft sindsdien meerdere keren aangifte tegen Sibbele T. gedaan wegens bedreiging.

Holleeder

De Nijmeegse broers waren ooit kroongetuigen in de liquidatiezaak van de beruchte Amsterdamse crimineel John Mieremet in 2005 in Thailand. Volgens het OM heeft Willem Holleeder daar destijds opdracht voor gegeven. De broers getuigden ook in het strafproces tegen Holleeder. Volgens Edgar van Lent gaven John Mieremet en Willem Holleeder eerst de opdracht voor de liquidatie van Sam Klepper in oktober 2000. Daarna zouden ze ook achter de tweede aanslag op Cor van Hout in 2000 hebben gezeten. Dat zou Mieremet zelf aan Van Lent hebben verteld. Edgar van Lent was de buurman van John Mieremet in het Belgische Neerpelt, in de jaren 2003 en 2004.