Diamant, marmer en een dubbele moord

Een week na de vondst van de lichamen van Ingrid Visser en Lodewijk Severein, is het motief voor de moord nog altijd gehuld in nevelen. Spaanse kranten publiceren vandaag nieuwe feiten. El Pais maakte een reconstructie en ontdekte dat de marmergroeve waar het zakelijke conflict om zou hebben gedraaid, al tientallen jaren buiten bedrijf is. Volgens Diario Vasco speelde diamanthandel mogelijk een rol bij de dubbele moord.
 

Door Vincent Verweij – @vverweij

De moordzaak in Murcia draait in zakelijk opzicht om drie hoofdrolspelers: Lodewijk Severein, Juan Cuenca en Evedasto Livante. De contacten ontstaan in 2009 bij volleybalclub Murcia, waar Severein's vriendin Ingrid Visser op dat moment speelt, Cuenca technisch directeur is en Livante de voorzitter en investeerder. 

Livante is eigenaar van een marmergroeve. Hij zegt dat Cuenca, zonder dat hij het wist, de mijn wilde verkopen aan Severein, met vervalste papieren. Livante denkt dat Severein erachter is gekomen dat hij werd opgelicht en zijn geld terugvroeg. Cuenca zou de twee vervolgens hebben laten liquideren, omdat het goedkoper is dan betalen.

Dubieus

Maar de Spaanse krant El Pais ontdekte dat de marmergroeve al lang niet meer gebruikt wordt en feitelijk al tientallen jaren buiten bedrijf is. De krant deed rondvraag in de marmerindustrie en daar zegt niemand ooit zaken te hebben gedaan met Livante. Het bedrijf van Livante, 'Mármoles Sempere' is al jarenlang inactief. De bewering van Lifante, eerder deze week in het AD, dat de marmergroeve 320 miljoen waard zou zijn, mag dan ook met een flinke korrel zout worden genomen. In Murcia kent men Livante eigenlijk alleen als eigenaar van de dubieuze nachtclub Pétalos, waar schaars geklede dames het mannelijk publiek vermaken. De vraag is dan ook of het verhaal van Livante over de fraude met marmer wel klopt.

Investeringen

Mogelijk speelt er een heel ander zakelijk conflict. Feit is dat Lodewijk Severein in 2005 multimiljonair is geworden met de verkoop van het internetbedrijf HCCnet aan KPN-dochter XS4ALL. HCCnet bood destijds internettoegang aan 75.000 particuliere abonnees. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt, maar insiders noemen een bedrag dat dicht in de buurt ligt van de 13 miljoen euro die KPN rond die tijd  neerlegde voor de 60.000 abonnees van Tiscali, die toen ook werden overgenomen.
Severein heeft na de overname samen met zijn zakenpartner Peter van der Baan het bedrijf Guna opgericht. Daarmee investeerden ze in verschillende horeca- en ICT-bedrijven zoals Smartfix en Terravin.

Diamanten

Maar in Spaanse media wordt ook gemeld dat Severein een brievenbusmaatschappij op Gibraltar zou hebben, samen met hoofdverdachte Juan Cenca. Die zou zijn opgezet voor witwaspraktijken en belastingontwijking. De vraag is dan wat er precies wit moest worden gewassen. Diario Vasco zegt het te weten: diamanten. De Baskische krant schrijft dat Severein en Livante gezamenlijk in de diamanthandel zouden hebben gezeten, waarbij diamanten vanuit Afrika naar Amsterdam zouden zijn gebracht. 
Vooralsnog zijn het buitengewoon speculatieve verhalen, want de twee Spaanse kranten noemen geen bronnen. Ook de politie laat nog weinig los over het motief van de moorden en zegt alleen dat het ging om een zakelijk conflict. Maar de verklaring dat het om een eenvoudige oplichting met marmer zou gaan, lijkt iets te simpel en nauwelijks voldoende motief voor een dergelijke gruwelijke liquidatie met behulp van Oost-Europese huurmoordenaars. Dat duidt toch meer op een serieus crimineel conflict waarmee veel geld gemoeid moet zijn geweest.