OM wil 4½ jaar cel voor ‘verknipt A-Team’

De ontvoerders van Insiya, die op tweejarige leeftijd meegenomen werd bij haar woning in de Amsterdamse Watergraafsmeer, moeten elk 4½ jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag geeist voor de rechtbank in Amsterdam. De moeder van het kind noemde de groep ontvoerders ‘een verknipt A-Team’.

Target

Insiya werd in opdracht van haar vader, een rijke Indiase zakenman, ontvoerd na een echtscheidingsprocedure waarbij hij het gezag over het kind verloor. Talloze pogingen om het meisje terug te halen uit India mislukten. De ontvoering werd uitgevoerd door een groep van 6 mannen, onder wie twee oud-politieagenten en een ex-militair. Ze noemden het ‘Operatie Barney’ en het kind hun ’target’.

Geen spijt

Volgens het OM waren er strafverzwarende omstandigheden, zoals gebruik van geweld, leeftijd van het kind en dwarsbomen van het onderzoek. Ook hun houding tijdens het proces hekelde de officier van justitie. ‘Ze kwamen geregeld niet opdagen, toonden geen spijt en brachten niet het respect op om te luisteren naar de slachtofferverklaringen’.

Nachtmerrie

De moeder, zei in haar slachtofferverklaring dat ze al drie jaar in een nachtmerrie leeft waaruit ze niet ontwaakt. ‘Ik had haar een uur daarvoor nog beloofd dat mama haar snel weer zou zien’, aldus Nadia Rashid. De oma van het kind noemde de daders ‘monsters’.

Uitlevering

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft aan India een uitleveringsverzoek gedaan voor de vader van de ontvoerde peuter Insya. India heeft nog niet op het rechtshulpverzoek over Shehzad H. gereageerd. De kans dat het kind op korte termijn naar Nederland komt is uiterst klein.

Zie ook:

Indiase rechtbank: Insiya moet naar huis (UPDATE)

Nederland vraagt uitlevering vader Insya