Verdachte dodelijke schietpartij op vrije voeten

De rechtbank van Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van de man die crimineel Cartney Kronstadt (27) doodschoot geschorst. Peter van O. (45) beroept zich op noodweer. In een woning in Amsterdam-Geuzenveld ging het in november 2015 mis bij een cocaïnedeal.

Door @Wim van de Pol

Peter van O. mag de uitspraak van de rechtbank in vrijheid afwachten, (medeverdachte Peter L. was al langer op vrije voeten). Van O. heeft veertien maanden in voorlopige hechtenis doorgebracht.

De officier van justitie was tegen schorsing omdat er volgens haar geen sprake was van ‘evident noodweer’. Ze vindt het tekenend dat O. pas drie maanden na het incident, en ‘slechts summier’, heeft willen verklaren. Ook zei ze dat de verhalen van Van O. en de tweede verdachte Peter L. over het gebeuren niet goed op elkaar aansluiten.

Opvallend is dat de officier van justitie aan de rechtbank geen scenario heeft gegeven wat er in haar visie is gebeurd. Forensische onderzoek in de woning en een reconstructie geven ook geen objectieve zekerheid hierover.

Drama

Het drama voltrok zich op een vrijdagmiddag in de Amsterdamse Cornelis Outshoornstraat. Zeker is dat er in de woning verschillende pakketen cocaïne van zeer goede kwaliteit aanwezig waren. Waarschijnlijk wilden L. en Van O. die verkopen aan Kronstadt. Advocaat Gerald Roethof zei dat zijn client ernstig aangeslagen was door het gebeuren en daarom niet direct goed heeft kunnen verklaren. Dat deed hij echter wel tijdens de reconstructie in de woning. Roethof: ‘Elke vraag over het schieten heeft hij beantwoord.’ Dat hij categorisch weigert over de herkomst van de drugs en over de drugs zelf iets te zeggen is niet relevant, volgens Roethof.

Worsteling

Van O. zegt dat er gesproken is over de drugsdeal en dat Kronstadt op zeker moment opstond en zei: ‘Ik neem het mee’, en dreigde: ‘ik ben geen grappenmaker’. Direct daarop ontstond een worsteling met medeverdachte L. die het dichtst bij Kronstadt stond. Kronstadt schoot L. in de linkerschouder en in de buik. Een vuurwapen viel op de grond. Van O. stapte ernaar toe en beschoot Kronstadt, die zwaargewond raakte. Een getuige zag L. nog bloedend op straat zitten en dat Kronstadt nog op hem probeerde te schieten. Een hyperventilerende Peter van O. werd vrijwel direct daarna ook in de directe omgeving van de plaats delict aangehouden.

Er waren twee vuurwapens. Zowel L. als Van O. stellen dat Kronstadt twee wapens bij zich had. Peter van O. wordt niettemin verdacht van het voorhanden hebben van twee wapens, van doodslag en van de drugs.

Reputatie

‘Als er ooit sprake was van noodweer, dan was het wel in deze zaak’, aldus advocaat Roethof. Hij betoogde dat de rechtbank bij het beoordelen van de vraag of er sprake was van noodweer de bloedstollende reputatie van Cartney Kronstadt moet meewegen.

De van oorsprong Antilliaanse Kronstadt had een zeer fors strafblad. De rechtbank Utrecht sprak van ‘een executie’ in een zaak uit 2008. In die zaak werd een man die cocaïne zou leveren bij een rip, terwijl hij op de grond lag, dodelijk verwond met een kogel, ofwel door Kronstadt ofwel door zijn medeverdachte. Kronstadt kreeg 16 jaar cel. Hij werd vrijgesproken van een zware mishandeling van een man in de penitentiaire inrichting De Marwei, samen met onder meer oud-Ajax-hooligan Rick Halman. Toen hij werd doodgeschoten in Amsterdam was hij nog maar kort vrij.

Peter van O., heeft een gezin en is vader van drie kinderen. Hij zat na een veroordeling voor illegale reproductie van cd’s enige tijd vast omdat hij een ontnemingsvordering niet kon betalen.

De zaak zal niet eerder dan mei inhoudelijk worden behandeld.