‘Zit over de 4 ton in broer pfff 100 mil euro geen grap’

5000 kilo cocaïne werd er in maart 2016 gepakt in de haven van Antwerpen. Het gewicht van een fikse olifant. Het was destijds een van de grootste drugsvangsten ooit in Nederland en België. Straatwaarde: een slordige 150 miljoen. Reconstructie van een misgelopen transport. ‘Zilvere transporter busje. Het is vrijwel zeker arrestatieteam broer.’ 

Door Timo van der Eng

Het is een soort meisjes tegen de jongens maandag in de rechtbank van Amsterdam. Tien mannen zitten op een rij, dicht tegen elkaar vanwege het ruimtegebrek. Het zijn de vijf verdachten van het enorme cocaïnetransport dat op 21 maart 2016 werd onderschept door de Belgische Douane. De meesten hebben hun gewatteerde jasjes over hun stoel gehangen. De vijf worden geflankeerd door hun advocaten. Tegenover hen zitten vijf vrouwen: drie rechters, de officier van justitie en de griffier. De rechters zijn messcherp, de officier legt de verdachten het vuur aan de schenen.

40 verschillende stempels

Terug naar 21 maart 2016. In de haven van Antwerpen arriveerden 4 containers met ananassen voor een fruithandelsbedrijf in Monster. Bij een routinecontrole merkte de Douane dat met het zegel van een van de containers is gerommeld en besloot daarop de ‘bak’ te scannen. Het was bingo. Tussen de ananassen werd 4854 kilo cocaïne gevonden. De 4042 blokken hadden 40 verschillende stempels (waaronder 77 en sura) wat duidt op 40 verschillende afnemers. In samenspraak met de inderhaast opgetrommelde Nederlandse politie werd besloten om de coke uit te halen. 50 gram werd in een blikje terug geplaatst in de container.

50.000 euro voor een ritje

De volgende dag werd de container met een truck opgehaald door Ismail Ö. (47) uit Bergen op Zoom. Hij had vaker voor het bedrijf in Monster gewerkt en deed dat dan in samenwerking met een tussenpersoon: Ronnie W. (49) uit het Belgische Wuustwezel. Anders dan gewoonlijk moest Ö. de container op de 22-ste afleveren bij een loods in Made. Hij zou er 50.000 euro voor krijgen; communicatie zou via een PGP-telefoon verlopen. Tijdens de rechtszaak ontkent Ö dat hij wist dat er cocaïne in de container zat. Als de rechter vraagt of dat niet een beetje naïef van hem is dat hij 50.000 euro voor zo’n ritje zou ontvangen haalt hij zijn schouders op. De beloofde 50.000 euro heeft hij naar eigen zeggen nooit ontvangen.

Observatieteam

Het transport van de container van Antwerpen naar Made werd gevolgd door een observatieteam. Het viel hen op dat het transport nauwlettend werd gevolgd door een Opel Vivaro. Achter het stuur zat Eindhovenaar Adil A. (36). Volgens het Openbaar Minsterie had A. de taak om het transport in de gaten te houden en te bewaken. Z. zelf zei ook niets van een drugstransport geweten te hebben. Hij volgde naar eigen zeggen de container omdat hij deze ‘koud wilde zetten’; hij dacht dat er elektronica in de bak zat.

Koeling kapot

De eigenaar van de loods in Made waar de container op 22 maart werd afgeleverd is Ted H. (52). Hij verklaart maandag tegen de rechters dat hij de opdracht had gekregen om de koeling van de container te repareren; ook hij zou niets hebben geweten van verstopte cocaïne. Het klopte dat de koeling kapot was, erkent de officier van justitie maar tijdens de zitting wijst ze er fijntjes op dat normaliter Hapag Lloyd, de eigenaar van de containers, dergelijke reparaties uitvoert. Bovendien zou koeling voor kleine ritjes helemaal niet nodig zijn. Tenslotte vindt ze het opvallend dat de zekering die er voor zorgde dat de koeling niet goed werkte helemaal verdwenen was.

Voet met maat 42 en 43

Tijdens het naar binnen rijden van de container in de krappe loods werd er overigens over de voet van Ted H. gereden. Als de rechter hem tijdens de zitting vraagt hoe het met zijn voet gesteld is, trekt hij tot hilariteit van de aanwezigen in de rechtszaal zijn schoen uit: ‘Kijk, de ene kant van mijn voet is maat 42 en de andere 43, echt!’

1,3 miljoen euro cash

De vijfde verdachte is Dick de L. (44), hoorbaar afkomstig uit Den Haag. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij als manager van het fruithandelsbedrijf katvanger is geweest voor de organisatoren van het enorme coketransport. Het OM is van mening dat het bedrijf is opgericht om als dekmantel te fungeren voor drugshandel. De onderneming had geen gezonde bedrijfsvoering: ananassen werden onder de inkoopprijs doorverkocht in Nederland. Bovendien vindt justitie het hoogst ongebruikelijk dat tientallen containers in Costa Rica met contant geld werden betaald, totaal 1,3 miljoen euro cash.

Inkijkje

Adil A. (de man die het transport in de gaten hield) en Ted H. (de eigenaar van de loods) werden op 22 maart door een arrestatieteam opgepakt. De andere verdachten werden in de daarop volgende dagen en weken ingerekend. Wat in het dossier opvalt is het grote vertrouwen dat betrokkenen hadden in de veiligheid van de PGP-telefoons. Bij alle verdachten zijn Blackberry’s aangetroffen die communiceerden via het netwerk van PGP-Safe. Justitie is er in geslaagd de servers van PGP-Safe in Costa Rica te kraken. Volgens het OM is zo ook een deel van de communicatie tussen de verschillende verdachten boven water gekomen. Bijna 300 pagina’s tellen de opgedoken PGP-berichten alleen al in deze zaak. Het levert (weer) een ongekend inkijkje op.

Lino Messi

Zoals berichten op de PGP-telefoon waarvan het OM denkt dat hij aan Adil A. toebehoort, gestuurd door iemand die zich van de nickname Lino Messi bedient:

‘zit over de 4 ton in broer pfff. 100 mil euro geen grap’

‘Ik zei toch 1 na laatste grootste vanst ooit in antw .. die 8 ton was de grootste en nu deze dan als gepakt is …’

Met iemand met de naam Pik2016 heeft A. het volgende gesprek:

Adil A.: ‘Ja moeten wat risico’s nemen maar dit gaat ver pfffff.

Pik2016 stelt hem gerust: Komt goed pik als je zakken maar vult dan hoef je mesgien binnenkort nooit geen rizicos meer te lopen daar gaat het om pik’

‘Die klootzak zet dus alles op het spel’

Het OM beschouwt Ronnie W. als de regelaar in Nederland, de spin in het web. Ook van hem zijn pgp-mails ontsleuteld, waaruit volgens justitie blijkt dat W. al vaker met drugstransporten in de weer was:

‘Vriend, ik ben vorige week een hele middag ondervraagd door politie en ik denk dat mijn telefoon wordt afgeluisterd. Die klootzak zet dus alles op het spel!!!!! Ik dacht dat we proffesionals waren!!!! Ik heb alles voor jullie opgelost!! Weet je nog; eerste bak, ik eigenhandig gelost en geladen! En de 2e bak toen er pallets met stikkers van losadres zaten??? Ik opgelost. En 3x weg van scan, ik rechtgepraat!!!! En nu krijg ik zo een klootzak aan de telefoon!!!! Altijd alles voor jullie gedaan en opgelost. Die Red weet totaal niet wat er nu speelt!!! Had het over orginelen die hij 3 weken geleden hier in de bus heefgt gedaan! Dit zijn andere bakken!!! En het gaat om betaling zeevracht!! Kom op vriend!!’

Met de vijf verdachten zijn volgens het OM de grote jongens, de investeerders en organisatoren van het coketransport, nog niet in beeld. In de PGP-berichten zijn verschillende personen actief die voor justitie onbekend zijn gebleven en nog niet zijn achterhaald, zoals de man die in Costa Rica 1,3 miljoen cash heeft betaald.

Strafeisen

De officier van justitie eiste dinsdag de volgende straffen tegen de verschillende verdachten voor drugshandel of medeplichtigheid aan drugshandel:

Ronnie W.: 10 jaar

Dick de L.: 6 jaar (ook voor witwassen)

Ismail Ö: 6 jaar

Ted H.: 4 jaar

Adil A.: 4 jaar