Advocaten Soerel likken hun wonden

Afgelopen vrijdag vierde het kantoor van Nico Meijering en Christian Flokstra zijn 25-jarig bestaan met een groot feest in Amsterdam. Een week na de geruchtmakende en voor hun teleurstellende uitspraak in het Passageproces. Hun client Dino Soerel kreeg levenslang. Voor het eerst reageren ze nu op de uitspraak.

De timing van het feest was op zijn zachtst gezegd ongelukkig. Een week eerder hadden Meijering en Flokstra nog getamboereerd op een glanzende overwinning op de Staat der Nederlanden. In de Volkskrant lieten ze zich daags voor de uitspraak interviewen, vol zelfvertrouwen over het aanstaande vrijsprekende vonnis voor hun client Dino Soerel.

Grappen

Het liep totaal anders. Het hof ging volledig mee in de verklaringen van kroongetuigen La Serpe en Ros en daarmee was het lot van Soerel bezegeld. Op het jubileumfeest werden dan ook volop cynische grappen gemaakt door de aanwezige journalisten.

https://twitter.com/SterkNikki/status/883386663036125185

Maar de advocaten zelf bleken ook over zelfspot te beschikken. Marnix van der Werf, confrère van Meijering & Flokstra, hield een toespraak waarin hij de nieuwe naam van het kantoor aankondigde. ‘We hebben overwegen om onszelf Meijering, Meijering, Meijering & Meijering te noemen, maar na vorige week donderdag hebben we daar toch maar vanaf gezien’, grapte hij.

Het 25-jarig jubileumfeest van Ficq en Partners.

Mokerslag

Tegen aanwezigen op het feest, waaronder Crimesite, vertelde Meijering en Flokstra dat de veroordeling als een mokerslag was aangekomen, ‘een boze droom’. En tegenover NRC herhaalde Meijering zijn mantra dat de inzet van kroongetuigen, leidt tot meer geweld.

Door Dino te veroordelen op basis van de verklaringen van twee kroongetuigen, zijn de sluizen nu helemaal opengezet. De terughoudendheid met dit soort getuigen zal door dit arrest verdwijnen. Je zag hoge vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie al diezelfde avond pleiten voor het oprekken van de regels voor de inzet van kroongetuigen. Mijn verwachting is dat dit arrest zal leiden tot meer liquidaties en veroordeling van onschuldigen. Ik vrees dat mensen ‘preventief geruimd’ worden als in de onderwereld alleen al het vermoeden bestaat dat ze mogelijk gaan praten met het OM.

Soerel zelf reageerde volgens Meijering als volgt op het levenslange vonnis:

Dino heeft het gevoel dat hij moest worden veroordeeld. Hij zegt: ‘Ze houden me niet alleen verantwoordelijk voor die twee moorden maar ook nog eens voor alle doden die zijn gevallen in de bloedige mocro-oorlog die na mijn arrestatie is uitgebroken’. Dino S. leest veel emotie in het arrest van het hof. Er moest een ‘oplossing’ komen voor al dat onderwereldgeweld. En daarom is het hof meegegaan met de denktrant van het Openbaar Ministerie. ‘Niet omdat het kan, maar omdat het moet’, zei Dino’. Het hof kon ook niet wachten om Holleeder zelf ook nog even te veroordelen.

Christian Flokstra tenslotte:

Voor ontmoetingen tussen Ros en Soerel in Diemen is geen enkel objectief bewijs in het dossier te vinden, integendeel. Geen observaties, geen taps, helemaal niets, terwijl zowel Ros als Dino in die periode voortdurend onderwerp van opsporingsonderzoek waren.