Geen nieuws over onderzoek in zaak Milica

Het Openbaar Ministerie betwist de juistheid van een bericht in De Telegraaf van zaterdagmorgen, waar Crimesite eerder melding van maakte. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat er geen sprake van is dat er een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek in de zaak Milica van Doorn op komst is.

Dna-bank

Dat schreef De Telegraaf zaterdag in de papieren editie.

In 2012 was er sprake van eventuele plannen voor een dergelijk onderzoek. Toen zijn die plannen niet doorgezet. Woordvoerder Natasja Keijzer stelt dat er sindsdien geen nieuws te melden valt.

Keijzer:

Sinds begin 2014/ eind 2013 is er een onderzoeksteam bij de politie actief dat hier verder onderzoek naar doet. Er is nog geen sprake van dat een dergelijk grootschalig dna-verwantschapsonderzoek op komst is. Het is al langere tijd bekend dat wij onderzoeken of wij over gaan tot een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek. Het is nog niet bekend wanneer er beslist wordt of we het gaan doen. En we houden er rekening mee dat dat besluit niet dit jaar valt. Er kan dus niet gesteld worden dat er een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek op komst is.

De 19-jarige Milica van Doorn werd in juni 1992 in Zaandam seksueel misbruikt en gewelddadig van het leven beroofd.

De Telegraaf schrijft dat er een dna-spoor van de dader beschikbaar is. Periodiek checkt de politie nog steeds de databank met dna-profielen. Het is immers mogelijk dat de dader een ander delict pleegt waardoor zijn dna in die databank terechtkomt.

Het is overigens wel zeker dat de politie dna-verwantschapsonderzoek gaat inzetten om de ouders te vinden die een pasgeboren meisje eind vorig jaar dumpten in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam.

Vaatstra

In de zaak Marianne Vaatstra (1999) is in 2012 het dna van mensen uit de directe omgeving gecheckt en is daarna ook nog een verwantschapsonderzoek gedaan. Het ging toen om 8080 mannen. Bij verwantschapsonderzoek kan de politie personen vinden die familie zijn van de dader, omdat hun dna verwant is aan dat van de dader. In het Vaatstra-onderzoek leverde het resultaat geen verwantschap op maar een rechtstreekse match met de dader, die vrijwillig aan het onderzoek had deelgenomen.