‘OM vroeg om Thais onderzoek coffeeshophouder’

Justitie heeft Thailand gevraagd een eigen onderzoek te starten naar coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die de Brabantse keten The Grass Company oprichtte. Dat deed justitie volgens de advocaat van Van Laarhoven nadat bleek dat een reactie op een rechtshulpverzoek weken zou duren.

Dat schrijft advocaat Tim Vis op Misdaadjournalist.nl. Vorige week bleek ook al uit de zitting dat het Thaise onderzoek niks heeft opgeleverd en dat alleen bewijs uit Nederlands onderzoek aanleiding is om Van Laarhoven vast te houden.

Een jaar in Thaise cel

De coffeeshophouder zit nu bijna een jaar vast. Hij wordt in Nederland verdacht van onder meer witwassen van 20 miljoen euro en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het OM in Nederland vroeg daarom Thailand, waar Van Laarhoven verblijft, de coffeeshophouder te ondervragen.

Het OM heeft gezegd dat Thailand op basis van dit verzoek zelf een onderzoek is gestart. Het OM zou daarom niets met de arrestatie van Van Laarhoven te maken hebben. Maar nu blijkt dat justitie het wel erg lang vond duren voordat het rechtshulpverzoek werd opgepakt. Dat zou zeker enkele weken duren, zoals gewoonlijk bij een dergelijk verzoek.

Brief onduidelijk over drugsbeleid

Justitie wilde wat extra vaart achter het onderzoek zetten, en heeft daarom een brief geschreven waarin wordt gevraagd om zelf een onderzoek te beginnen, zo stelt advocaat Tim Vis. Volgens de advocaat heeft justitie simpelweg het rechtshulpverzoek gekopieerd, en daar wat extra alinea’s aan toegevoegd.

De brief focust zich meer dan het rechtshulpverzoek op drugsfeiten – waar de Thai erg gevoelig voor zijn. Volgens Vis zijn de Thaise autoriteiten niet goed ingelicht over het Nederlandse drugsbeleid. Hij schrijft:

Het lijkt erop dat de Thai in elk geval tot voor kort dachten dat coffeeshops een soort theehuisjes zijn waarin onder de toonbank illegaal drugs wordt verkocht. (…) De een weet überhaupt niet dat een coffeeshop cannabis mag verkopen, de ander dacht dat ze maar 5 gram mochten verkopen en weer een ander dacht dat je maximaal 500 gram per dag zou mogen verkopen.

Nederlandse agenten naar Thailand

Op basis van de brief zijn de Thai een eigen onderzoek begonnen. Daarvoor zijn Nederlandse agenten naar Thailand afgereisd om belastende verklaringen over Van Laarhoven af te leggen, aldus Vis. Twee dagen later werd Van Laarhoven opgepakt. Vis suggereert dat daarbij Nederlandse agenten bij betrokken waren, maar dat is in de rechtszaak niet aan de orde gekomen.

De advocaat noemt de gang van zaken ‘schunnig’. ‘Johan, een Nederlands staatsburger, is simpelweg uitgeleverd aan de Thaise autoriteiten omdat het de officier allemaal niet snel genoeg ging.’

In september gaat de inhoudelijke behandeling van de zaak verder. Van Laarhoven komt dan zelf ook aan het woord.