Thais onderzoek coffeeshophouder loopt vast

Het onderzoek in Thailand naar Johan van Laarhoven, de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company, heeft niets strafbaars opgeleverd. Dat heeft de leider van het onderzoek vrijdag verklaard voor de Thaise rechtbank. Van Laarhoven werd vorig jaar in Thailand opgepakt.

Justitie in Nederland verdenkt Van Laarhoven van onder meer witwassen van 20 miljoen euro en lidmaatschap van een criminele organisatie. Van Laarhoven woont in Thailand, en daarom werden de Thaise autoriteiten ingeschakeld. Die begon een eigen onderzoek naar Van Laarhoven, waarna de Tilburger werd opgepakt.

Getuigen melden niets nieuws

Afgelopen week werden meerdere getuigen gehoord, maar dat leverde geen nieuwe informatie op, meldt Omroep Brabant. Volgens de Thaise onderzoeksleider komt alle belastende informatie uit het onderzoek uit Nederland, en niet uit het onderzoek dat de Thaise autoriteiten zelf zijn begonnen.

De Thaise rechter overweegt nu of op basis van deze informatie een uitspraak kan worden gedaan over Van Laarhoven, zegt Gerard Spong, advocaat van de Nederlander. Dat is volgens Spong ‘hoopvol’ voor zijn cliënt.

In september gaat de inhoudelijke behandeling van de zaak verder. Van Laarhoven komt dan zelf ook aan het woord.