Maffialaantje aan de Vinkeveense Plassen

In het zomernummer van Vrij Nederland een staalkaart van de Baambrugs Zuwe, het dijkje dat de Vinkeveense plassen doorsnijdt met aan beide zijden villa’s. Wonen vanaf een een paar miljoen euro. De Zuwe is drie kilometer lang en ‘een paradijs voor omhooggevallen Amsterdammers,’ zegt een voormalig politieman, die verscheidene residenten vanuit zijn vroegere functie kent. Het is een aardig lijstje namen dat VN presenteert.

 

Overigens natuurlijk lang niet allemaal crimineel, veel mensen uit het zakenleven:

Simon de Jong: aandeelhouder van de technische handelsonderneming Econosto, een bedrijf dat jarenlang de voetbalclub Sparta sponsorde.

Voor zijn vertrek naar Spanje en Bonaire woonde Wout van K. op de Zuwe. Hij is nu een cruciale getuige in de 4050 kilo-zaak.

Hoewel de familie van Jesse R. en vader Greg R. niet op de Zuwe zelf woonde waren ze net als andere kleurrijke figuren vaak in de restaurant Plashoeve aan de Zuwe te vinden.

Verder: Martijn Lusink, zoon en zakenpartner van Oger Lusink.

‘Krottenkoning’ Frans Verlinden, een bekende in het krakerswereldje.

Joop Leliveld, tevens eigenaar van voetbalstadion Galgenwaard, oud-doelman van FC Utrecht, en één van de favoriete aannemers van wijlen Willem Endstra, bouwt er een hotel.

Hotel- en pandenfamilie de Caransa’s. Maup’s kleinzoon Maurits heeft op de Zuwe twee panden op z’n naam staan.

Theo Hoogland: ‘een middelgrote speler’ op de Amsterdamse Wallen. Hij was eigenaar van het pand waar coffeeshop de Loading Zone, dat op naam stond van de vriendin van Marjolein Hendriks, indertijd de vriendin van Stanley Hillis.

Beurshandelaar Hans Kroon – ooit nog eens opgeschrikt door berichtgeving over de beursfraude – laat zijn zoons aan de Zuwe wonen.

Sabah Nissan van coffeeshop Betty Boop aan de Nieuwezijdskolk, waar vroeger de groep rond Mink K. vaak te vinden was en de geliquideerde jurist Evert Hingst ooit op kamers woonde.

Tot voor een paar jaar woonde Wallen-ondernemer Rob Grifhorst, ook wel ‘de Bouwvakker’ of de vijfde Heinekenontvoerder genoemd. Observatieteams zagen er Willem Holleeder meerdere keren komen en gaan. Grifhorst resideert tegenwoordig permanent in Andorra.

En aan het einde van de straat, richting de A2, eigenlijk heet het daar Vinkenkade, staat het huisje dat Katja Schuurman onderverhuurde aan Fred R., waar een flinke voorraad vuurwapens werd gevonden.

En wonder boven wonder, er wonen ook  ‘op het oog eerzame burgers’. Zoals: een plastisch-reconstructief neuschirurg, een professor aan de Universiteit Twente, een oud-directeur van energiebedrijf Nuon, de oprichter van de Keukenconcurrent en een darmchirurg van het AMC.’

En ook: krakers, uit Tsjechië. Zij bewonen het buitenissig ingerichte pand (foto) van Rooie Ron de J., partner van onder meer Mink K. Justitie heeft beslag gelegd op het pand. Deze zomer staat De J. terecht wegens witwassen. Of hij ooit nog terugkeert in dit pand aan de Zuwe is sterk de vraag.

Deze week in de papieren Vrij Nederland.