‘Honderden’ jongeren betrokken bij liquidaties

De Amsterdamse  recherche denkt te weten dat de groep Marokkaans-Nederlandse jongeren die betrokken zijn met minimaal zes liquidaties in Nederland en België en bij een reeks gewelddadige overvallen, veel groter is dan eerder gedacht. Het zou volgens hen niet gaan om enkele tientallen maar om ‘honderden’ jongeren in zowel Nederland en Marokko. Het gaat dan om drugshandelaars, uitvoerders, schutters en faciliteerders die allemaal met elkaar verbonden zijn. Dat schrijft De Volkskrant donderdag.

(beeld: liquidatie Staatsliedenbuurt)

De krant haalt de informatie uit het politieonderzoek dat na de liquidatiegolf die in 2012 begon, is opgestart. Hierin valt te lezen dat, volgens het Openbaar Ministerie (OM) en de recherche in Amsterdam, de jongeren zich onschendbaar voelen in Marokko. Het land levert namelijk geen onderdanen uit. De jongeren roven in Nederland en vluchten daarna naar Marokko. Net als het geld dat ze ‘verdienen’ met hun misdaden.

Crimineel geld

Een kwart tot een derde van de nieuwbouwappartement in Tanger wordt met crimineel geld gefinancierd. Nederlandse politieteams gaan zo goed als wekelijks richting Marokko voor beslagleggingen of rechercheonderzoek. Samen met justitie is er al voor 100 miljoen euro beslag laten leggen op voornamelijk onroerend goed waarmee zwart geld wordt witgewassen in het land.

Samenwerking

Inmiddels heeft het OM met justitie in Marokko een verdrag gesloten. Dit om te zorgen om de gevluchte criminelen toch aan te kunnen pakken. De verdachten worden weliswaar nog altijd niet uitgeleverd maar kunnen nu wel onder Marokkaans recht worden vervolgd en berecht. Een van de voorwaardes in het verdrag is dat de doodstraf van tafel is.

Lees meer over onder andere de liquidatie in de Staatsliedenbuurt hier.