Ook in hoger beroep drie jaar voor Schotte (VIDEO)

Vrijdag heeft het Hof van Justitie op Curaçao oud-premier Gerrit Schotte veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, dezelfde straf als de rechtbank oplegde. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en witwassen.

Vervalst

Als minister-president heeft hij diensten verleend aan een bevriende zakenman en facturen vervalst. Voor die diensten heeft hij volgens het Hof betalingen ontvangen en die betalingen witgewassen. Ook had hij jammers in zijn bezit.

Schotte mag verder voor een periode van vijf jaar niet gekozen worden in de Staten. Schotte was van oktober 2010 tot eind september 2012 premier namens zijn partij MFK, de Movementu Futuro Korsou (Beweging voor de Toekomst van Curaçao).

Schotte’s vrouw is veroordeeld tot 15 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk, onder meer voor witwassen. Zij werd vrijgesproken van valsheid in geschrifte.

De vordering van het Openbaar Ministerie om S. direct gevangen te nemen is afgewezen. Hij kan nu nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Corallo

De man van wie Schotte geld ontving was gokbaas Francesco Corallo (1960). Vrijdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat deze zich niet langer tegen uitlevering aan Italië verzet waar hij vervolgd zal worden coor financiële delicten en zijn banden met de Siciliaanse Cosa Nostra.

Corallo is eigenaar van de Atlantis Group, een uitbater van casino’s op verschillende eilanden, en heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij wordt wordt in Italië verdacht van onder andere belastingontduiking voor ruim 250 miljoen euro, lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen. Corallo verblijft al meer dan een half jaar in het cellencomplex achter het politiebureau van Philipsburg op Sint Maarten. Daar zijn de detentieomstandigheden formeel ongeschikt voor langdurige detentie in voorarrest. Het Hof van Justitie heeft bezwaar daartegen echter afgewezen. Corallo wilde overigens niet naar Curaçao worden overgeplaatst.

Zie alle berichten over de zaak.