Open brief aan alle 1% Motorclubs (Column)

Deze week in Panorama een dikke special van Mylène de la Haye over motorclubs. Al meer dan tien jaar schrijft ze er over. Over hoe ze bijna president van de Sisterhood van No Surrender werd bijvoorbeeld. Maar het gaat niet goed met de MC’s, die onder vuur liggen van justitie. De la Haye spreekt van karaktermoord. Hieronder haar open brief aan de MC’s. 

Eéns per jaar ‘Nationale Open Clubhuis Dag’?

Omdat ik vind dat MC’s moeten blijven en ook nuttig zijn ben ik na 10 jaar MC verslaggeving net zo (nou ja, bíjna net zo) gefrustreerd geraakt als jullie door de heksenjacht van justitie. Maar ik begrijp ook niet dat jullie je zo in een hoek laten zetten en niet terugvechten. Kijk naar wat er is gebeurd met de Black Sheep en de Veterans. Ze hebben terug geknokt en op 25 oktober 2016 heeft het OM moeten toegeven dat zowel de Black Sheep als de Veterans géén criminele organisatie zijn.

Ik kan me ook voorstellen dat niet iedereen zin heeft in dat juridische geleuter maar mag ik dan zo vrij zijn een suggestie te doen? Kijk, op dit moment is jullie imago beroerder dan het ooit is geweest. Alle onwetende burgers denken dat jullie een stelletje criminelen zijn. Justitie staat met 10-0 voor. Ik vind het jammer dat niet meer mensen, zoals ik, op bezoek kunnen komen bij jullie. Dus: waarom organiseren jullie niet een Nationale Open MC Clubhuis Dag? Eéns per jaar? Stal je mooiste motoren uit, gooi even een stofzuiger door dat clubhuis en open de deuren voor al die mensen die nog nooit met jullie hebben gepraat en dat inmiddels ook niet meer durven. Er is ook een nationale kastelendag in Nederland, waarom geen Nationale MC Clubhuis Dag? En als dat teveel een inbreuk op jullie privacy is zou je ook kunnen denken aan een nationale meerij dag. Dat alle ‘gewone’ motorrijders zich één dag per jaar mogen aansluiten bij jullie als ze jullie tegenkomen op de motor. Ik wil wel ambassadeur én PR vrouw zijn van zo’n initiatief. Idee?

Groetjes, Mylène