Pand waar bloed aan kleeft

Roosendaal heeft een moeilijk pand in het centrum: een pand waar bloed aan kleeft, zo schreef de papieren BN/De Stem vorige week. In Molenstraat 23 zou in januari 2005 Paul Epskamp gefolterd zijn en bezweken aan een hartaanval na een conflict over een partij hasj. Later bleek Peter Petersen de eigenaar van het pand te zijn. Totdat die op 3 maart 2009 werd doodgeschoten in Bussum. Inmiddels zou een bedrijf van Chris K. de eigenaar zijn. K. was verdachte in het moordonderzoek Petersen. Hij is ook in de race om de Amsterdamse club Yab Yum over te nemen.

Hier het artikel:

Door Hessel de Ree   

‘Het is eind 2007. Enkele middenstanders in Roosendaal kunnen hun geluk niet op. Ze willen met pensioen en een lokale projectontwikkelaar aast op hun panden aan Molenstraat en Burgemeester Prinsensingel. “De man zei dat hij voor het bedrijf Dutch Invest werkte en bood meteen de vraagprijs. Hij wilde het hele blok bij de kruising kopen om er appartementen te bouwen”, vertelt een eigenaar. Mazzel, want zijn pand staat middenin het Credo-gebied: een desolaat stadsdeel dat ernstig te lijden heeft onder drugshandel en -toerisme. Zie daar je winkeltje maar eens te verkopen.

In november moet de koopakte passeren. Een formaliteit. Maar bij de notaris komt er ineens een kink in de kabel. Tot tweemaal toe verschijnt de projectontwikkelaar niet op kantoor. Zijn geldschieters laten het afweten, horen de verkopers als excuus. Er verschijnen daarna bemiddelaars uit Limburg en Zevenbergen. Ze trekken het plan vlot en tekenen nieuwe koopcontracten. Maar in mei en oktober 2008 wachten de eigenaren wederom vergeefs bij de notaris. “Daarna heb ik nooit meer iets van die lui gehoord”, zegt een gedupeerde, die net als andere betrokkenen niet met zijn naam in de krant wil.

Een gevalletje van pech? Of zit er meer achter dit echec? De gemeente Roosendaal kent de plannen voor het appartementencomplex. De toenmalige projectambtenaar herinnert zich wie begin 2007 als eerste met het idee aanklopte: de van oorsprong Marokkaanse eigenaar van het al jaren leegstaande café aan de Molenstraat 25. Hij vroeg vergunning om appartementen te bouwen in dit pand en dat er pal naast op nummer 23. “We voelden er wel voor, maar toen we na maanden van vertraging bij hem in Amsterdam op de stoep stonden, vertelde hij doodleuk dat hij net uit de gevangenis kwam. Met zo iemand kan een gemeente natuurlijk geen zaken doen.”

Kort na deze mislukking stapte een Amsterdamse vastgoedhandelaar het kantoor van de Roosendaalse planoloog binnen: “De eigenaar van Molenstraat 23. Hij legde tekeningen op tafel voor een omvangrijk complex vol kleine appartementen, een soort hondenhokken. Dat zagen wij niet zitten. Hij was een dikke, snauwende man, heel vervelend. Hij werd zo kwaad dat hij wegliep en schreeuwde nooit meer zaken met ons te doen.”

Amper een week later dient zich met nagenoeg hetzelfde plan de Roosendaalse projectontwikkelaar aan die twee keer bij de notaris verstek zou laten gaan. De bekochte ondernemers ontdekken later dat de man een leger van schuldeisers achter zich aan heeft. Bij de Kamer van Koophandel wordt duidelijk hoe de vork in de steel steekt. Dutch Invest, de investeerder in wiens naam de Roosendaler zei te werken, is het bedrijf van Peter Petersen, de Amsterdamse vastgoedhandelaar die geen zaken meer wilde doen in Roosendaal!

De affaire krijgt enkele maanden later een lugubere wending. Op 3 maart 2009 schieten onbekenden bij hotel Jan Tabak in Bussum een man dood achter het stuur van zijn BMW. Al snel verschijnt op internet de identiteit van het slachtoffer. Ook in Roosendaal schrikken mensen op. Het is Peter Petersen, in het circuit beter bekend als Dikke Peter. Een vastgoedhandelaar met een bedenkelijke reputatie.

Hij was het zakenmaatje van de in 2005 geliquideerde drugs- en vastgoedhandelaar Cees Houtman en deed zaken met de vermoorde Willem Endstra. De eveneens doodgeschoten kroegbaas Thomas van der Bijl vertelde de politie dat Petersen op het dodenlijstje stond van Willem Holleeder, vermoedelijk omdat hij geld witwaste voor diens criminele opponent John Mieremet, ook geliquideerd. Er verschijnen verhalen dat Petersen geld investeerde in onroerend goed voor Turkse, Joegoslavische én Marokkaanse drugsboeven.

Eén criminele bron in Amsterdam vertelt deze krant dat hij het slachtoffer kort voor de liquidatie heeft gesproken in opdracht van criminelen uit voormalig Joegoslavië die geld van hem eisten: “Het was kiezen of delen.”

Potentiële verdachten genoeg dus, inclusief de afgelopen zomer aangehouden – en weer vrijgelaten – Chris K. (41) uit Soest. Justitie verdenkt deze accountant van betrokkenheid bij de moord, het faciliteren van misdaad, witwassen en het financieren van drugstransporten. De oud-eigenaar van discotheek Club Mazzo in Amsterdam kwam dit jaar in het nieuws omdat hij de roemruchte seksclub Yab Yum wil kopen.

Op zijn adres staan talloze beheersmaatschappijen ingeschreven waaronder Donino I en II. K. is enig bestuurder van deze stichtingen die uiteindelijk alle onroerend goed van Peter Petersen hebben overgenomen, inclusief Molenstraat 23. De geliquideerde zakenman zette deze verschuiving van zijn onroerendgoedportefeuille kort voor zijn dood zelf nog in gang, wellicht gedwongen door afpersers of juist in een poging zich beter tegen hen in te dekken. Juist in die periode strandden zijn plannen in Roosendaal, wat meteen een verklaring is.

Aan het Petersen-pand in de Molenstraat 23 kleeft nog meer bloed, letterlijk. In januari 2005 had op de bovenverdieping van de lege winkel al een gruwelijk, crimineel drama plaats. Drugshandelaar Paul Epskamp (47) uit Schagen werd er dagenlang vastgehouden door onder anderen een lid van de Amsterdamse Hells Angels.

Epskamp was blijkens rechtbankverslagen ontvoerd, mede in opdracht van twee van oorsprong Marokkaanse drugshandelaren. Deze broers, onder wie de eigenaar van het leegstaande café aan de Molenstraat 25, dachten dat hij 500 kilo hasj van hen had gestolen. Ze wilden hem een lesje leren. Dat ze daarvoor het lege winkelpand gebruikten dat op naam stond van Petersen zegt mogelijk iets over de ware (eigendoms)verhoudingen.

De vorige eigenaar had zich er al over verbaasd dat hij bij de notaris Peter Petersen trof als officiële koper, terwijl hij de deal geregeld had met de Marokkaanse broers. Hoe dan ook beschikten de ontvoerders over de sleutels van het winkelpand en konden ze er Epskamp dagenlang, ongestoord de duimschroeven aandraaien. De ontvoering ontaardde in een weerzinwekkende marteling waarbij het geknevelde slachtoffer eindeloos werd geslagen (gebroken ribben). Als ultieme pijniging boorden de daders gaatjes in zijn knieën. Epskamp bezweek aan een hartaanval. Zijn lichaam werd gedumpt langs de snelweg in Vinkeveen.’

BN/De Stem.

Lees ook:

‘Strafrechterlijk beslag op Yab Yum’

‘Moordverdachte aast op Yab Yum’

Ondernemer vast inzake liquidatie Petersen