‘1 op de 5 aangiftes niet onderzocht’

Eén op de vijf aangiftes die bij de politie binnenkomt wordt niet nader onderzocht. Althans dat concludeert RTL Nieuws op basis van een analyse van ruim 360.000 aangiftes die in bijna twee jaar tijd bij de politie binnenkwamen.

Vervolging

Volgens RTL gebeurt dit soms ook bij zeer ernstige misdrijven. Bij 37 procent van alle aangiftes (134.000) volgt aanhouding van één of meerdere verdachten aangehouden en vervolging voor de rechtbank.

Autodiefstallen

Bij het merendeel van de aangiftes blijft het misdrijf onopgelost. 42 procent (153.000) wordt weliswaar onderzocht maar niet opgehelderd. Met de meeste aangiftes van autodiefstal en woningbraak gebeurt geen onderzoek hoewel in de richtlijnen van het Openbaar Ministerie staat dat in principe naar elke aangifte van woninginbraak onderzoek moet worden ingesteld.

Verbaasd

In een reactie zegt de de politie ‘verbaasd’ te zijn over de presentatie van RTL Nieuws. Volgens de politie komen de cijfers uit het BOSZ systeem. Dit is een computersysteem dat is ontwikkeld om te kunnen volgen in welk stadium een zaak zich bevindt maar geen systeem waar resultaten uit te destilleren zijn. De conclusies van RTL Nieuws zijn volgens de politie niet terecht.