Van straatboefje tot topcrimineel

Gwenette Grigorie Martha (40) werd geboren op Curaçao maar kwam al op jonge leeftijd naar Nederland. Hij groeide op in de straten rond het Van der Helstplein, achter het Okura-hotel in de Amsterdamse Pijp. Hij had contacten met een groep jongens van Marokkaanse en Surinaamse afkomst maar was ook goed bevriend met de broers Etous en Boneka Belserang (de laatste werd in 2009 doodgeschoten).

Giovanni

Op 5 maart 1992 schiet Mohamed Chekhchar zijn enige broer Giovanni dood op het Rembrandtplein tijdens een ruzie. Gwenette is dan 18 jaar. Met zijn vriendenclub belandt hij in steeds ernstiger vormen van criminaliteit. Ze plegen gewapende overvallen op winkels en ook op banken. Hij krijgt een celstraf van anderhalf jaar voor betrokkenheid bij een aantal overvallen en drugs- en wapenbezit. Voor het merendeel van de overvallen die hem ten laste zijn gelegd ontbreekt bewijs.

Bedreiging

Martha werd door de politie verdacht van internationale drugshandel, onder meer via Schiphol. De politie vermoedt dat hij cocaïne importeert uit Mexico. Hij bouwde connecties op met Britse criminelen, als Daniel Sowerby. Hij speelt een rol in de bedreiging van een onderwijzer uit Groningen, wiens zus een grote partij hasj zou hebben geript van Daniel Sowerby. Na deze bedreiging wordt Gerard Meesters doodgeschoten door Sowerby, die daarvoor wordt veroordeeld. Voor de bedreiging krijgt Martha enige maanden cel. In 2003 schiet een onbekende Mohamed Chekhchar dood. De politie vermoedt dat Martha de opdracht gaf uit wraak maar er is geen bewijs voor.

Sinner’s

In de periode 2005-2006 houdt de politie Martha verschillende keren aan. Hij rijdt in zeer dure auto’s van een leasebedrijf uit Friesland dat in het verleden in verband is gebracht met Mink Kok en later met Peter la Serpe. Hij is betrokken bij winkeltjes met luxe kleding en horloges op de Bilderdijkstraat en de Albert Cuypstraat en ook met de export van dure horloges naar Italië. Samen met een vriend wordt hij in 2006 veroordeeld voor een zware mishandeling van een jonge vrouw die in discotheek Sinner’s voordrong bij de jassen.

Piepernummers

Hij heeft zeer grote bedragen en luxe goederen voorhanden en wordt in 2007 veroordeeld voor witwassen en heroïnehandel, voor dat laatste feit verwees de Hoge Raad de zaak terug naar het gerechtshof omdat er sprake zou zijn van een persoonsverwisseling in de analyse van piepernummers.

Muur

Op 12 mei 2008 ontsnapt hij uit het Huis van Bewaring Zuiderbosch in Heerhugowaard. Hij klimt over een muur en een hek en twee mannen in een Volkswagenbusje rijden met hem weg. Zijn foto verschijnt bij Opsporing Verzocht. In 2009 houdt een arrestatieteam hem aan in Antwerpen. In 2012 kwam hij op vrije voeten.