10 arrestaties Antwerps havenpersoneel in nasleep Sky ECC

Het parket in Antwerpen bevestigt dat de federale politie donderdag tijdens een actie tien verdachten heeft gearresteerd die vanuit hun sleutelposities in en rond de haven van Antwerpen hand- en spandiensten zouden hebben geleverd aan de georganiseerde misdaad.

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het criminele milieu, zijn specialisten van de politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren informatie op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht, zo meldt het parket.

Donderdag werden 24 huiszoekingen uitgevoerd in het havengebied en op privéadressen, voornamelijk in Antwerpen en omgeving. Daarbij werden negen verdachten opgepakt. Het gaat om zes mannen en drie vrouwen tussen 25 en 51 jaar. Een 27-jarige verdachte werd donderdagavond in Rotterdam opgepakt.

De verdachten zijn werkzaam voor transportfirma’s, op haventerminals, rederijen, expeditiekantoren of bewakingsfirma’s. Ze zouden misbruik maken van hun respectievelijke functie om belangrijke informatie door te spelen of om diensten te leveren aan criminele organisaties die de haven op hun beurt misbruiken voor internationale drugssmokkel. Ze worden gelinkt aan de invoer van verschillende partijen cocaïne.

Bij de verschillende doorzoekingen werden bijna 40.000 euro cash, handtassen, luxe horloges, juwelen en enkele voertuigen in beslag genomen.

Tijdens de actie werkte de federale politie in Antwerpen samen met de scheepvaartpolitie, het interventiekorps en de dienst hondensteun van de federale politie.