10 jaar cel voor doodsteken neef

Een 36-jarige man uit Drunen is woensdag door de rechtbank veroordeeld tot 10 jaar cel voor doodslag. Hij stak in maart 2013 zijn neef (24) op straat dood. Dit gebeurde nadat de verdachte en het 24-jarige slachtoffer ruzie hadden gekregen.

Ontstaan

De verdachte was bij zijn zus in Drunen toen haar zoon daar met de auto aankwam. De verdachte en zijn zwager (vader van slachtoffer) liepen naar buiten. Daar ontstond er een ruzie tussen de verdachte en het slachtoffer. De verdachte stak daarbij het slachtoffer met een mes in zijn hart.  De 24-jarige man overleed ter plekke.

Noodweer

De verdediging voerde het argument dat het om noodweer ging. Want het slachtoffer zou de verdachte hebben geslagen en geschopt waardoor de verdachte zich alleen nog kon verdedigen door te steken met het mes. Het oordeel van de rechtbank is echter dat er geen sprake is van noodzakelijke verdediging. Het slachtoffer was namelijk door zijn vader weggeduwd bij de ruzie naar de woning van de buren.

Strafhoogte

Bij het bepalen van de straf heeft de rechter verschillende zaken mee laten wegen. Waaronder het feit dat de man slechts 24 jaar was, hij voor de ogen van zijn vader is doodgestoken, de verhoudingen in de familie na het misdrijf ernstig verstoord zijn en dat verdachte al eerder is veroordeeld voor mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving.