10 jaar cel voor leider Satudarah Zweden

Ahmad Zein, de 36-jarige leider van het eerste chapter van Satudarah in Zweden, is afgelopen week veroordeeld tot 10 jaar celstraf vanwege drugsdelicten. Hij werd in april in een trein met enkele andere leden gearresteerd met bijna 40 kilo coke, met een straatwaarde van 4,5 miljoen euro. Bij de actie werd ook een Nederlands lid opgepakt; ook hij krijgt 10 jaar cel.

Zein zelf zegt dat hij niets met de drugs te maken heeft. Hij zei dat hij in de trein zat omdat hij naar de plaats Lund wilde om een wapen op te halen, omdat hij met de dood werd bedreigd.

Naast Zein werden vijf andere mannen tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat betekent dat vrijwel alle leden van Satudarah in de gevangenis zitten. Een zevende man werd veroordeeld tot acht jaar cel. Hij zou de drugs aan de motorclubleden hebben willen verkopen.

Twee drugsdeals

De politie besloot Zein te volgen nadat hij meerdere keren rivaliserende motorclubs op Facebook had uitgedaagd. Hij werd onder meer gevolgd naar het uitgaanscentrum van Malmö, waar hij waarschijnlijk de drugsdeal sloot.

In april reisde het Nederlandse Satudarahlid naar Malmö, waar toen een tweede drugsdeal werd gemaakt. Die vond plaats in een trein; leden van Satudarah stelden een coupé veilig waarna een koerier de koffer daar overhandigde. Toen de leden van Satudarah uitstapten, werden ze opgepakt. De Nederlander werd later in Stockholm gepakt.