10 jaar en tbs voor doodsteken krantenbezorgster

De rechtbank Rotterdam heeft voor het doodsteken van krantenbezorgster Anita van Dijk (51) de 30-jarige Schiedammer Biko M. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging.

Doodslag

De rechtbank gaat uit van doodslag en en acht bewezen dat M. op 13 mei 2016 de krantenbezorgster opzettelijk van het leven heeft beroofd door herhaaldelijk met een mes in haar hoofd, nek en hals te steken. De vrouw overleed een week later aan de gevolgen van deze steekpartij. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Gillen

In de vroege ochtend van 13 mei 2016 heeft B. allereerst getracht een man af te persen aan de Pasteursingel te Rotterdam door hem vast te grijpen en geld en sigaretten te eisen, aldus de rechtbank. Die poging mislukte. Terwijl de man een zijstraat van de Pasteursingel in vluchtte, hoorde hij een geluid alsof er een fiets viel en hoorde hij een vrouw gillen. Hierop heeft de man de politie gebeld. Een paar minuten later ontving de politie nog een melding van een getuige die een zwaargewonde vrouw op straat zag liggen. Het bleek te gaan om de 51-jarige krantenbezorgster met meerdere steek- en snijwonden.

Vrijspraak bepleit

Uit onderzoek is gebleken dat het dna-profiel van B. overeenkomt met het dna-materiaal dat is aangetroffen op de kleding van de belaagde man, op het lichaam en de jas van de vrouw en op een deodorantbus op de plaats delict. Daarnaast is een dna-profiel van de vrouw gevonden op kleding in de woning van de verdachte. De verdediging heeft onder meer aangevoerd dat de overdracht van dna-sporen geen dadersporen zijn en ook eerder kan hebben plaatsgevonden dan tijdens die bewuste nacht. Als krantenbezorgster kwam zij immers geregeld in de wijk waar de verdachte woonde.

Signalement

De rechtbank heeft vastgesteld dat het signalement dat door de belaagde man is afgegeven, past bij de verdachte. In combinatie met de dna-sporen van verdachte die zijn aangetroffen op het lichaam en de jas van de krantenbezorgster en een deodorantbus op de plaats delict, het dna-spoor van de krantenbezorgster op kleding van de verdachte, het dna-spoor van de verdachte op kleding van de belaagde man en de telecomgegevens van de telefoon van verdachte in de buurt van de plaats delict, acht de rechtbank het bewijs geleverd dat het de 30-jarige verdachte is geweest die eerst de man heeft belaagd en daaropvolgend de krantenbezorgster heeft aangevallen met een mes.

B. is eerder veroordeeld voor diefstal met geweld en bedreiging, maar nog niet eerder voor levensdelicten.

B. was tijdens het begaan van de feiten wel psychisch gestoord maar uit deskundigenonderzoek is niet gebleken dat hij op het moment van de steekpartij verminderd toerekeningsvatbaar was. Toch acht de rechtbank oplegging van tbs met dwangverpleging noodzakelijk.