100 miljoen extra voor Veiligheid en Justitie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt er 100 miljoen euro extra bij. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Er wordt door oppositiepartijen al enkele maanden om meer geld voor het ministerie gevraagd, omdat anders de beloften om de veiligheid te vergroten niet gerealiseerd kunnen worden.

De oppositie dreigde daarom de plannen niet te steunen, waardoor het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer zou hebben. Daarom is nu besloten dat het ministerie van Veiligheid en Justitie nu zelf de boetes die de FIOD oplegt mag houden. Eerder gingen die boetes de staatskas in.

Meer wijkagenten

De oppositie hoopt dat daarmee de bezuinigingen op de geheime diensten worden afgeroomd. Daarnaast wees onder meer CDA op beloftes als dat er één wijkagent op elke 5.000 inwoners zou zijn, en dat er een goede spreiding van politiebureaus zou komen. Maar daarvoor was niet genoeg geld.

Nu komt er dus 100 miljoen bij, maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost. De oppositie heeft wil namelijk meer geld: er werden bedragen van tussen de 150 en 200 miljoen genoemd. Minister Ard van der Steur zal deze week een rondje maken langs de oppositiepartijen om te kijken of het extra geld genoeg is.