1000 kilo coke onderschept

Zr. Ms. Holland heeft op zee in het Caribisch Gebied ruim 1.000 kilo cocaïne uit zee gevist. De lading zat aan boord van een verdachte go-fast. De drugs en drie opvarenden zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Patrouillevliegtuigen van de Amerikaanse kustwacht en de Amerikaanse Customs and Border Protection detecteerden woensdagnacht een verdachte go-fast op de Caribische Zee. De Holland opdracht om het vaartuig te onderscheppen en onderzoeken.

Gealarmeerd door de patrouillevliegtuigen probeerde de go-fast er met hoge snelheid vandoor te gaan, terwijl de bemanning balen drugs overboord zette. Na een korte achtervolging wist de Holland het verdachte vaartuig tot stoppen te dwingen en werd de driekoppige bemanning aangehouden.

Na de aanhouding zocht de bemanning van het marineschip ’s nachts met zoeklichten en nachtzichtapparatuur naar de balen drugs. Ook de volgende dag werd nog gezocht. In totaal werden 20 balen met een gewicht van 688 kg uit het water gehaald.

De drugsboot is door de marine tot zinken gebracht, omdat deze een gevaar vormde voor de scheepvaart.

Zr. Ms. Holland doet mee aan de permamente controle op drugstransporten in internationaal verband in het Caraïbisch gebied, Operation Martillo.