1000 kilo xtc-grondstof voor Maastricht

De Spaanse Nationale Politie heeft in Sant Celoni (Barcelona) een ton PMK in beslag genomen. De lading stond op het punt vervoerd te worden naar de eindbestemming Maastricht. Drie Nederlanders, een Bulgaar en een Spanjaard zijn ervoor opgepakt. PMK is een peperdure en strikt gecontroleerde grondstof voor MDMA. De zending was goed geweest voor zeker zeven miljoen xtc-pillen.

China

De PMK was in Barcelona aangekomen vanuit China. Het onderzoek is begonnen in augustus 2013 van een tip van de Chinese autoriteiten aan Spanje dat vanuit Shanghai een PMK-zending naar Spanje zou plaatsvinden. Het spoor leidde naar een handelsonderneming in El Papiol, een stadsdeel van Barcelona. Dat bedrijf had een Nederlandse directeur, één van de verdachten in de zaak. Eén van de andere Nederlanders zou met contacten in China hebben onderhandeld over de PMK-levering.

Pigment

De zending zat verpakt in 24 kunststof containers die zou volgens de vrachtbrieven pigment voor verf zouden bevatten. Het adres in Spanje was in Benalmádena, in de provincie Málaga.