1000 kilo van Antwerpen naar Albanië

De Guardia Civil heeft in samenwerking met Interpol Operatie Salonica afgerond en daarbij 1000 kilo cocaïne en 160 kilo Marokkaanse hasj in beslag genomen. De cocaïne kwam in Antwerpen aan en was opgelost in 13 ton palmolie uit Colombia. De eindbestemming van de cocaïne zou Albanië zijn geweest. In Spanje zijn 16 mensen aangehouden en in verschillende andere landen nog 6. De verdachten zijn Spaans, Marokkaans en Albanees.

Het onderzoek is begonnen in oktober 2010 na een tip over een criminele organisatie die rond Tarragona zou opereren. Dat leidde tot een inbeslagname van een kilo cocaïne en 29 kilo marihuana.

Leden van de groep cultiveerden ook wietplantages op verschillende plaatsen in het achterland van de Costa Brava en exporteerde naar verschillende Europese landen.

Uit het onderzoek blek dat de groep de Antwerpse haven gebruikte om cocaïne te importeren uit Colombia, meestal verstopt in containers. Ook werd duidelijk dat de Spanjaarden en Colombianen het palmolietransport aan het voorbereiden waren.

De lading palmolie is door een intensieve samenwerking tussen Guardia Civil en politie van België en andere landen gevolgd. Dat leidde uiteindelijk tot een gecontroleerde aflevering in Albanië waar aanhoudingen werden verricht.

De groep exporteerde ook voortdurend hasj over de weg vanuit Spanje naar Nederland en Italië, in pakketten van ruim 60 kilo. Een transportbedrijf maakte deel uit van de groep.

De Guardia Civil zegt dat het onderzoek nog loopt en nieuwe arrestaties zullen volgen.