10.000 euro voor gouden tip schakersmoord

Justitie looft 10.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de moord op Friese schaakfanaat Michael de Vrieze (45). Voor de zaak is huisgenoot Cafer G. aangehouden, maar hij ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. Het lichaam van De Vrieze is nooit gevonden.

 

De Vrieze verdween op 11 april 2010 toen hij in een casino in Groningen was geweest. Zijn schaakvrienden belden de politie toen hij niet op een schaaktoernooi kwam opdagen. Hij bleek al enige tijd niet thuis te zijn geweest: de post lag hoop opgestapend en zijn kat was uitgehongerd.

Op 12 april wordt zijn auto geflitst. De politie onderzoekt de foto en De Vrieze blijkt niet achter het stuur te zitten. Op 16 april wordt de auto teruggevonden in Groningen. Op dezelfde dag wordt er gepind met de bankpas van De Vrieze.

De schaker woont in 2010 in Leeuwarden, maar logeert regelmatig bij een vriendin in Groningen. Een Turkse man die illegaal in Nederland verblijft, huurt een kamer bij de vriendin van De Vrieze. Ook de Turk, Cafer G., is verdwenen.

Al snel blijkt dat hij naar Turkije is gevlogen. De politie vermoedt dat hij iets met de zaak te maken heeft, maar Nederland heeft geen uitleveringsverdrag. Daarom moet worden gewacht tot G. eind 2011 het vliegtuig naar Moskou pakt. Ondanks dat de redactie van Peter R. de Vries en de plaatselijke journalist Mick van Wely lucht van de verdachte krijgen, weet justitie de zaak tot die tijd stil te houden.

Cafer G. ontkent stellig iets met de moord te maken te hebben. Justitie wil de druk nu opvoeren en looft daarom 10.000 euro uit voor de gouden tip. Ook is een verzoek naar Turkije verstuurd om de gangen van G. na te gaan.