Liquidatieproces Marengo: drie moorden, vijf pogingen (UPDATE)

Drie moorden en vijf pogingen of voorbereidingen voor moord. Er komen misschien nog zaken bij maar de omvang van het grote Marengo-proces begint vorm te krijgen. De veronderstelde leider van de criminele organisatie, Ridouan Taghi, en een andere verdachte zijn voortvluchtig.

Door Wim van de Pol

In de beveiligde rechtbank op Schiphol waren woensdag zeven verdachten aanwezig. De kroongetuige Nabil B. (31) was vermomd (en onzichtbaar voor de advocaten en verdachten) in een aparte cabine aanwezig.

De afgelopen weken zijn er nog drie verdachten aangehouden. Er zitten nu elf verdachten vast. Taghi (41) en Saïd Razzouki (46) zijn voortvluchtig.

Juli

In juni maakt het Openbaar Ministerie waarschijnlijk bekend of Taghi en Razzouki (bij verstek) ook gedagvaard zullen worden op de vervolgzittingen die in juli staan gepland. Dan zal misschien ook kroongetuige Nabil B. door de rechtbank worden gehoord. In juni zal ook de informatie over de overeenkomst en alle verklaringen van Bakkali aan de rechtbank worden gestuurd.

Drie moorden

Op dit moment wordt de criminele organisatie de volgende moorden ten laste gelegd: Hakim Changachi (12 januari 2017), Samir Erraghib (7 april 2016), Ranko Scekic (22 juni 2016). Verder de voorbereiding van de moord op Khalid H., de voorbereiding van de moord op Mustapha “Moes” F., voorbereiding van moord op Ebrahim B. en de voorbereiding van moord op Mohamed “Chino” El M. En zijn broer.

Sommige verdachten zijn ook nog verdacht in andere zaken die apart worden behandeld, zoals Zakaria A. (25) en Ashraf B. (25). Zij worden vervolgd voor de moord op misdaadblogger Martin Kok in 2016.

Het bewijs in de Marengo-zaak komt vooral van honderden pagina’s met verklaringen van kroongetuige Nabil B. en evenzovele pagina’s met gekraakte pgp-berichten tussen e-mailadressen die door het Openbaar Ministerie aan de verdachten worden toegeschreven.

Zie ook:

Kroongetuige zag zijn huurmoord voor zijn ogen gebeuren

OM: moordbewijs uit pgp-gesprekken en van kroongetuige (UPDATE4)

OM: Rico besprak moord met heler schilderijen Van Gogh (UPDATE)

Nederlandse verdachte in Marokko zegt gemarteld te zijn