11 jaar cel voor dood Mustafa Kanat

Twee Belgen (19 en 26 jaar) zijn veroordeeld tot elf jaar cel voor de doodslag op Mustafa Kanat. Kanat (foto) werd op 27 september 2014 voor zijn huis aan de Fazantstraat in Enschede doodgestoken. De aanleiding zou een ruzie zijn tussen Kanat en zijn ex-vriendin over de omgangsregeling van hun dochtertje. Nadat de 25-jarige Kanat en zijn toenmalige vriendin hun relatie hadden beëindigd, ontstond er onenigheid over de omgangsregeling met het toen 1-jarige meisje. Medio september 2014 besloot de rechter dat de ex-vriendin in Enschede moest gaan wonen zodat het meisje haar vader kon blijven zien.

Bergen op Zoom

De vrouw was daar vreselijk ontstemd over. Ze woonde toen in Bergen op Zoom en had een relatie met de nu 26-jarige Belg. Deze laatste reed, samen met een 19-jarige handlanger, enkele dagen na de uitspraak van de rechter naar Enschede. Naar eigen zeggen om Kanat een lesje te leren.

Messen

Gewapend met messen kwamen ze aan bij de woning van Kanat. Nadat ze hadden aangebeld ontstond er een ruzie op straat tussen de twee Belgen en Kanat, waarbij het slachtoffer werd neergestoken. Kort daarna overleed hij aan zijn verwondingen.

De rechtbank heeft niet vast kunnen stellen wie van de twee mannen het slachtoffer uiteindelijk om het leven heeft gebracht. Toch concludeert de rechtbank dat sprake was van een zodanig nauwe en bewuste samenwerking tussen beide mannen dat zij samen verantwoordelijk zijn voor de dood van het slachtoffer.

Ex-vriendin

De rechtbank vindt niet bewezen dat de ex-vriendin van Kanat betrokken was bij zijn dood. Ze heeft weliswaar tegen de 26-jarige Belg gezegd dat ze wilde dat haar ex-vriend dood was, maar dat is volgens de rechtbank onvoldoende om van medeplegen van doodslag te kunnen spreken.

Eerder bericht hier.

Hier de uitspraken:

Eerste

Tweede

Derde