11 jaar voor doodslag Brian Cumma

De 28-jarige Terry C. is veroordeeld voor de doodslag  van Brian ‘Bob’ Cumma (foto). C., die Cumma op 5 mei 2016 in Dordrecht doodschoot, heeft van de rechtbank in Rotterdam elf jaar gevangenisstraf gekregen. Volgens C. was er sprake geweest van noodweer. De rechtbank ging daar niet in mee. 

Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Scorpion

Terry C. erkende Cumma te hebben doodgeschoten, maar handelde hij uit zelfverdediging. Volgens C. was er het volgende gebeurd. Toen hij op 5 mei zijn auto parkeerde in de Merwedestraat in Dordrecht om zijn vriendin af te zetten, dook Brian Cumma plotseling naast hem op en richtte hij een Scorpion op C. Omdat het semi-automatische wapen haperde, was C. in staat om snel een vuurwapen onder zijn stoel vandaan te pakken en daarmee op Cumma te schieten. Die overleed ter plekke.

Volgens de rechtbank had C. ook kunnen wegrijden, in plaats van op het slachtoffer te schieten. Daardoor vonden de rechters dat er geen sprake was van noodweer. Hoewel de Scorpion op de plaats delict werd aangetroffen, had geen enkele getuige gezien dat Cumma het vuurwapen op Terry C. had gericht.

Klopjacht

De dodelijke schietpartij leidde tot een enorme klopjacht op Terry C. die uiteindelijk resulteerde in de aanhouding van de verdachte op de parkeerplaats van winkelcentrum Hoge Vucht in Breda. Daarbij reden agenten een auto klem, hielden drie inzittenden onder schot en voerden hen geboeid af. In totaal werden er tien mensen aangehouden, waaronder een Armeense familie die niets met de zaak te doen had.

Terry C. was vandaag niet aanwezig bij het vonnis.