11-jarige zoon verklaart over mafia-vader

In Italië krijgt een 11-jarige jongen samen met zijn moeder een andere identiteit in een getuigenbeschermingsprogramma omdat hij heeft verklaard over zijn vader in een onderzoek naar de Calabrese ‘Ndrangheta. In de zaak zijn inmiddels circa vijftig mensen verdacht.

Wit

De zaak speelt vlakbij de grote containerhaven van Gioia Tauro waar ‘Ndrangheta veel illegale handel binnenbrengt en verstuurd. In Italiaanse media is de jongen Nicola gedoopt maar de naam is fictief. Hij is de oudste zoon van Gregorio Malvaso (37) die in 2014 werd aangehouden als hoofdverdachte in een onderzoek naar de clan van San Ferdinando. Hij verbrak de omertá, de zwijgcode van de maffia, op aandringen van zijn moeder. de vrouw besloot het Openbaar Ministerie te helpen nadat ze had ontdekt dat de vader de jongen had gebruikt om drugs te koerieren. ‘Ik zag in de garage altijd drugs. Een keer zag ik wiet en toen poederdrugs. Ik weet niet hoe het heet, het was wit’, zei de jongen volgens de Italiaanse krant La Repubblica. ‘Het was van mijn vader. Dat weet ik, omdat zonder zijn bevel niets gebeurde.’

Normaal

Ook de twee broers van Nicola zijn in het programma getreden. het onderzoek loopt in de Zuid-Italiaanse stad Reggio Calabria. Nicola zei ook nog: Natuurlijk weet ik hoe je een bendelid wordt, een drugsdealer. Schieten, het is normaal. Thuis heb ik van iedereen gehoord over ‘Ndrangheta.’ Het jongetje heeft ook een mobiele telefoon van zijn overgelegd met daarop namen en contactgegevens van andere verdachten.

Gangster

In de zaak zijn ook een loco-burgemeester een raadslid gearresteerd. De clan stond onder leiding van de ‘Ndrine van Bellocco uit het plaatsje Rosario. Nicola:

Mijn vader was een onderdeel van deze bende, het hoofd was Nando Cimato. Je weet wel, hij was het die de orders van Bellocco gaf. Papa deed wat hij wilde binnen de clan, was de rechterhand van het hoofd. Natuurlijk weet ik wat een gangster is.

En wat je zag ze doen?

Alles, alles … Ik weet over alles van wat je hebt gevonden: wapens, drugs.

In het huis waar jongen met zijn ouders woonde vond de politie twee pistolen met geluiddempers en duizenden stuks munitie voor Kalashnikov en 9 mm.

Taart

Wat is illegaal spul? Hoe weet je dat? Misschien was het poeder om een taart te bakken?

Omdat het was verborgen in een kist en verpakt in een stereo en verzegeld was. Ik denk niet dat je spullen voor een taart verbergt in een stereo.

De moeder was aanvankelijk aangehouden met de vader, ze bleek in haar beha drugs en een wapen te hebben verborgen. Zij stapte later met haar kinderen naar de officier van justitie:

Ik ben hier voor mijn kinderen. Ik wil niet dat ze opgroeien op basis van de idealen en waarden die ze tot nu toe hebben meegekregen van hun vader. Mijn partner is gevaarlijk voor zichzelf en voor anderen.