11 miljoen illegale sigaretten onderschept

De politie heeft een partij illegale sigaretten in een loods in het Brabantse Gilze gevonden. Daar lagen ruim elf miljoen sigaretten opgeslagen, als ze waren verkocht was de overheid voor zo’n 2,2 miljoen euro belastinggeld misgelopen. Er zijn vijf mensen opgepakt, zij waren volgens de douane en de FIOD de sigaretten aan het inpakken toen ze werden betrapt.

De sigaretten waren verstopt in snoepdozen en in verpakkingen van rubberen tegels. Sommige pakjes zaten in de rubbertegels. De politie zegt dat de sigaretten worden vernietigd.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er in Brabant een grote lading illegale sigaretten wordt gevonden. Vorige maand werd in Tilburg ruim tien miljoen sigaretten gevonden. Of er een verband tussen de twee vondsten is, is niet duidelijk.

Belangrijk smokkelproduct

Het komt de afgelopen jaren regelmatig voor dat er sigaretten worden gevonden. Zo werd er vorig jaar in Maastricht een partij van bijna zeven miljoen sigaretten onderschept. In voorgaande jaren werde nin Maarheeze (ruim 20 miljoen) en Breda (38 miljoen) ook grote ladingen ontdekt. De sigaretten zijn vaak bestemd voor de Engelse markt.

Tabak is een van de belangrijkste smokkelproducten in Europa. Het product is aantrekkelijk voor internationale criminele organisaties omdat de winsten ongeveer even hoog liggen, maar de straffen voor tabakssmokkel lager liggen. De prijs van een pakje sigaretten in Oekraïne ligt rond de vijftig eurocent, terwijl in Groot-Brittannië of Noorwegen de prijs op acht of negen euro ligt.

China

De smokkelaars gaat professioneel te werk. Ze runnen vaak corrupte eigenaren van magazijnen, chauffeurs of ambtenaren. Naar schattig is zo’n tien procent van de sigaretten die binnen de Europese Unie worden verkocht gesmokkeld. In totaal zou jaarlijks er een verlies van zeven miljard aan overheidsinkomsten zijn.

Daarnaast worden ook vaak sigaretten nagemaakt. Zo komen veel onderschepte sigaretten in Nederland uit China en in het overgrote gedeelte van deze gevallen is zit op het rookwaar een vervalst merk.