110 miljoen euro extra voor strijd tegen de georganiseerde misdaad

Het kabinet maakt 110 miljoen euro extra vrij voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Dat maakt minister Grapperhaus (foto) van Justitie en Veiligheid maandagochtend bekend. Het geld wordt besteed aan de oprichting van speciale antidrugseenheden, de zogenoemde Multidisciplinair Interventie Teams (MITs). Ook komt er betere beveiliging van rechters, officieren van justitie, advocaten en journalisten.

De Interventie Teams komen onder de Nationale Politie te vallen.  Ze bestaan uit diverse specialisten van verschillende afdelingen van de politie, Koninklijke Marechaussee en Fiod. De Interventie Teams zullen zich met name richten op de ontmanteling van criminele (drugs)netwerken, ook als deze in het buitenland actief zijn.

Tipgeld

Volgens de minister is er nog meer geld nodig voor een effectieve bestrijding van de georganiseerde criminaliteit: ‘Eigenlijk is er zeker 150 miljoen extra per jaar nodig, drie keer meer dan we nu uitgeven.’ Eerder liet Grapperhaus al weten het tipgeld substantieel te willen verhogen.

Het extra geld en de discussie over een betere bestrijding van de georganiseerde misdaad komt na de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bij stond in het Marengo-proces. In die grote rechtszaak staan verschillende verdachten terecht, waaronder ook Nederlands meest gezochte criminelen: Ridouan Taghi en Saïd Razzouki.