112 via mobiel niet bereikbaar

Het noodnummer 112 is op meer dan 50.000 adressen in Nederland niet via een mobiele telefoon bereikbaar. Daarvoor is binnenshuis te weinig bereik. Het blijkt niet alleen een probleem te zijn op het platteland maar ook in de steden. Dat heeft een woordvoerder van KPN maandag bevestigd na berichtgeving in De Gelderlander en het Brabants Dagblad.

1 procent

Ongeveer een procent van het Nederlands grondgebied heeft geen mobiele dekking volgens KPN. Het probleem valt op te lossen door meer zendmasten door het land te plaatsten. Alleen is dag volgens KPN een ‘weerbarstig proces’.

Grensregio

In de grensregio zijn veel klachten over het gebrek aan mobiele dekking. Maar volgens KPN zijn er ook in de Jordaan in Amsterdam plekken waar een mobiele telefoon geen bereik heeft. Er zijn enkele voorbeelden van ernstige ongevallen waarbij het niet mogelijk was om 112 te bereiken. Het ministerie van Economische Zaken komt later dit jaar met resultaten van een onderzoek naar de mobiele dekking in Nederland.

Witte Vlekken

Op de website van KPN is precies te zien waar de plekken zijn waar geen mobiel bereik is. Mensen die in zo’n gebied wonen doen er verstandig aan om ook een vaste lijn te hebben. Daarmee kan 112 altijd gebeld worden.